Senatoriai respublikonai norėjo pakeisti sutartį START taip, kad būtų galima dažniau ją tikrinti, padidinti dislokuotų raketų skaičių, tai pat numatyti joje būtinybę vesti derybas dėl taktinės branduolinės ginkluotės.
Tačiau demokratai, kurie kontroliuoja Senatą - 58 vietos palyginti su 42 respublikonų vietomis - atsisakė remti pataisas.

Pataisos būtų galutinai palaidojusios ją, nes prasidėtų derybos dėl pakeitimų. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas interviu agentūrai "Interfax" pirmadienį pareiškė, kad neleistina daryti sutarties pataisų.

JAV ir Rusijos prezidentai pasirašė balandį naują sutartį dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo ir apribojimo, nes senosios galiojimo laikas baigėsi. Naujasis dokumentas numato sumažinti branduolinių kovinių galvučių skaičių iki 1 550 vienetų - tai 30 proc. mažiau nei buvo limitas ankstesniame dokumente.

START, kurią dar turi ratifikuoti abiejų šalių parlamentai, yra svarbi ir Barackui Obamai ir Dmitrijui Medvedevui, paskelbusiems Maskvos ir Vašingtono santykių "perkrovimą".

Sutarties žlugimas pakenktų D.Medvedevui, kuris pareiškė paramą JAV pastangoms sureguliuoti santykius ir padarė nuolaidų B.Obamai dėl sankcijų, susijusių su Irano branduoline programa.

"Baltieji rūmai yra įsitikinę, kad Senatas ratifikuos naują sutartį START iki tada, kai Kongresas išeis atostogų", - sakė prezidento administracijos atstovas Robertas Gibbsas.

Senatoriai demokratai įsitikinę, jog sugebės užsitikrinti bent devynių respublikonų paramą, kad turėtų būtiną daugumą.

Sutartis bus patvirtinta, jeigu jai pritars du trečdaliai senatorių.