Iš buvusios SSRS prie "laisvų šalių" priskirtos Estija, Latvija ir Lietuva. Be jų į šią grupę pateko JAV, ES šalys, Indija, Mongolija, Meksika. Pirmą kartą šioje grupėje atsidūrė Serbija ir Juodkalnija, Brazilija, Lesotas ir Senegalas.

"Laisvose šalyse" dabar gyvena daugiau kaip 2,7 mlrd. žmonių (daugiau kaip 43 proc. žmonijos). Bendrasis vidaus produktas šiose valstybėse sudaro 86 proc. pasaulio ekonomikos (27,8 trilijono dolerių).

Prie "iš dalies laisvų šalių" priskirtos Rusija, Ukraina, Moldova, Azerbaidžanas, Armėnija, Gruzija, taip pat Indonezija, Argentina, Etiopija, Nigerija, Turkija, Venesuela, Kolumbija.

Kaip didelės pažangos pasiekę išskirti Bahreinas ir Kenija, perėję iš "nelaisvųjų" grupės. "Iš dalies laisvose" šalyse gyvena daugiau kaip 1,2 mlrd. žmonių, arba beveik 21 proc. visų Žemės rutulio gyventojų.

Konstatuota, kad 22-jose valstybėse labai pagerėjo padėtis. Ji, priešingai, pablogėjo devyniose šalyse. Pati prasčiausia padėtis pripažinta Šiaurės Korėjoje, Kuboje, Irake, Libijoje, Saudo Arabijoje, Sudane, Sirijoje ir Turkmėnistane. Be to, žmogaus teisių srityje blogiausios sąlygos yra dviejuose regionuose - Čečėnijoje ir Kinijos Tibete.

Dramblio Kaulo Krantas perėjo į "nelaisvųjų" kategoriją, kaip, beje, ir Kazachstanas, Kirgizija, Turkmėnija, Tadžikija. Į tą patį sąrašą pateko ir Kinija, Iranas, Afganistanas, dauguma arabų valstybių, Sudanas, Angola. Nelaisvose valstybėse gyvena beveik 2,2 mlrd. žmonių, arba daugiau kaip 35 proc. Žemės gyventojų.

Iš viso 2003 metais "laisvomis" pripažintos 89 pasaulio šalys (1988 metais - 88), "iš dalies laisvomis" - 55 (53), "nelaisvomis" - 48 (50).

Šis reitingas - jubiliejinis, sudarytas 30-ąjį kartą. Per tą laiką gerokai padaugėjo nepriklausomų valstybių - nuo 150 1972 metais iki 192. Pastebima, kad demokratinių valstybių vis daugėja: 1972 metais "laisvomis" buvo pripažintos 48 šalys, o "iš dalies laisvomis" - 38.

Didžiausia pažanga matoma Vidurio ir Rytų Europoje, Rytų Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Blogiausių rezultatų žengdamos į demokratiją pasiekė Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalys.

Dabar 121 pasaulio valstybė turi demokratiškai renkamas vyriausybes (63 proc. bendro skaičiaus). 1986-1987 metais tokių šalių buvo tik 40 procentų. Bet tik 87 šalys turi mechanizmų, dėl kurių atstovaujamoji valdžia iš tikrųjų yra priklausoma nuo visuomenės. 32 pasaulio šalyse šios teisės deklaruojamos, bet realiai nevykdomos, pažymi "Freedom House".