"Nurodysime Pakistaną kaip svarbų NATO nepriklausantį sąjungininką ... dėl būsimo mūsų kariškių bendradarbiavimo", - per spaudos konferenciją Pakistano sostinėje Islamabade sakė C.Powellas.

Turint tokį statusą vyriausybėms lengviau įsigyti amerikiečių karo technikos.

Pakistanui daug metų kildavo sunkumų įsigyjant iš Jungtinių Valstijų modernios ginkluotės ir karo lėktuvų, nes Vašingtonas nerimaudavo dėl pakistaniečių branduolinių ginklų programų.

C.Powellas atvyko į Pakistaną trečiadienį. Per susitikimus jis aptars branduolinės ginkluotės platinimo skandalą, Osamos bin Ladeno paieškas ir pastangas tariantis su Indija dėl taikos.

Pakistanas tapo svarbiu JAV karo su terorizmu, kuris buvo pradėtas po rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone, sąjungininku.

1998 metais po pakistaniečių branduolinių bandymų Jungtinės Valstijos Pakistano atžvilgiu pradėjo taikyti sankcijas, bet dauguma jų po rugsėjo 11-osios buvo panaikintos.

Pakistaniečių pajėgos O.bin Ladeno kovotojų iš jo tinklo "al Qaeda" ieško Genčių teritorijoje Afganistano pasienyje, o JAV vadovaujamos pajėgos operaciją surengė afganistaniečių pusėje.

Islamabadas neseniai surengė derybas dėl ginklų iš Jungtinių Valstijų pirkimo, nors pareigūnai neigė vietos žiniasklaidos pranešimus, kad Vašingtonas pasiūlė ginklų už 9 mlrd. JAV dolerių (apie 25 mlrd. litų).

Viename pranešime buvo sakoma, kad praėjusių metų pabaigoje per susitikimą Vašingtone kalbėta apie Pakistano norą pirkti 40 naikintuvų F-16.

Pakistanas, kuris jau seniai konfliktuoja su kaimynine Indija, ilgą laiką norėjo šių lėktuvų. Paskutinį kartą šis klausimas buvo aptarinėjamas pernai birželį, kai Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) Kemp Deivide susitiko su JAV lyderiu George'u W.Bushu (Džordžu V.Bušu). Tą kartą G.W.Bushas atsisakė parduoti naikintuvus.

10-ajame dešimtmetyje Vašingtonas atsisakė pristatyti 28 naikintuvus F-16, nes nerimavo dėl Pakistano branduolinės programos. Už lėktuvus jau buvo sumokėta, ir pinigams grąžinti prireikė aštuonerių metų.