Remiantis vienu skubiu pranešimu, "Google" problemos prasidėjo, kai kažkoks Kinijos komunistų partijos politinio biuro narys, kurio pavardė nenurodoma, įrašė savo vardą paieškų sistemoje ir rado daug jam pareikštos kritikos.

Kitame skubiame pranešime pažymima, kad Pekinas "itin susirūpinęs" dėl serviso "Google Earth", kuris naudoja didelės raiškos vaizdus iš palydovo.

Sausį bendrovė "Google" pareiškė, kad prieš ją buvo įvykdyta "kruopščiai suplanuota programišių ataka, parengta Kinijoje". Bendrovė pažymėjo, kad, be kita ko, buvo užblokuotos Kinijos teisių gynėjų sąskaitos.

Po to "Google" pradėjo peradresuoti savo tinklalapio Kinijoje google.cn vartotojus į necenzūruojamą tinklalapį Honkonge google.com.hk, tačiau šį sprendimą kritikavo Kinijos vyriausybė, ir jis vėliau buvo sukoreguotas.

Diplomatų susirašinėjimo teiginiai gali sustiprinti sampratą apie Kiniją kaip apie valstybę, atsargiai žiūrinčią į internetą, ir sustiprinti įtarimus, kad valdžia susijusi su programišių atraka prieš"Google".

Vienoje telegramų amerikiečių diplomatas, remdamasis kažkokiu "gerai informuotu šaltiniu", rašo, kad "su atakomis prieš "Google" susijusi Kinijos vyriausybė".

Kaip pranešė mūsų šaltinis, šioms operacijoms buvo vadovaujama Nuolatinio komiteto politiniu biuro lygiu, sakoma pranešime.

Šaltinis, kurio pavardė susirašinėjime nenurodoma, pažymėjo, kad atakos prieš "Google" turėjo politinį pobūdį, ir anaiptol nebuvo mėginimas sumažinti JAV paieškų sistemos įtaką Kinijos bendrovių interesais.

Drauge laiško autorius pabrėžia, jog neaišku, ar tai žinojo Kinijos prezidentas Hu Jintao ir šalies premjeras Wen Jiabao iki to laiko, kai "Google" pranešė apie savo įtarimus.

Remiantis dokumentu, Pekinas nuogąstauja, kad dėl interneto cenzūros "Google" tapo patrauklesnis Kinijos vartotojams. Šalies valdžia įtaria, kad JAV ir "Google "bendromis pastangomis mėgina "sužlugdyti vyriausybės siekį kontroliuoti internetą".

"Netikėtai XXXXX tęsė, kad "Baidu" (Kinijos paieškų sistema) atrodo kaip nuobodi valstybinė bendrovė, tuo tarpu "Google" patraukli kaip uždraustas vaisius", - rašo laiško autorius.