Anot Pakistano kariuomenės pareiškimo, "žemė - žemė" tipo "Shaheen II" raketos bandymas praėjo sėkmingai. Pagal tai, Pakistano mokslininkų ir inžinierių sukurta dviejų pakopų raketa gali gabenti visų rūšių kovinius užtaisus ir įveikti iki 2 tūkst. kilometrų atstumą.

"Mūsų strateginių pajėgų tikslas yra užtikrinti mažiausią reikiamą atgrasinimą, todėl raketas kartais reikia išbandyti", - pirmadienį sakė Pakistano užsienio reikalų ministerijos atstovas. Jo teigimu, per bandymą bus siekiama išsiaiškinti, ar raketos siekis yra pakankamas, kad sulaikytų potencialų priešą nuo agresijos ir "užkirstų kelią karinei prievartai".

Indija, kuri irgi aktyviai vykdo raketų kūrimo programą, į šią žinią kol kas nereagavo.

Pakistanas teigia, kad jo ginkluotės programa yra atsakas į branduolinės valstybės Indijos, su kuria jis nuo 1947 metų kariavo tris kartus, veiksmus.

Siekdamas stiprinti "savitarpio pasitikėjimą", Pakistanas informavo kaimynines valstybes apie planuojamą raketos bandymą. Bandymas atliktas po to, kai Izraelis praėjusią savaitę sudarė sandorį su Indija dėl strateginės lėktuve montuojamos radaro sistemos pardavimo.

Pasak Pakistano, jo naujoji raketa skrieja toliau už 1,5 tūkst. kilometrų, kuriuos gali įveikti jo "Ghauri" raketa, iki šiol laikyta didžiausio nuotolio Pakistano raketa. Kai kurie specialistai spėja, kad Islamabadas pasigamino pastarąją raketą padedamas Šiaurės Korėjos.

Indija praėjusią savaitę pasirašė sandorį dėl Izraelio "Phalcon" radaro sistemos pirkimo. Pakistanas nurodo, kad ši sistema kels pavojų jo saugumui ir vers jį imtis atsakomųjų žingsnių jėgų balansui tarp abiejų valstybių išlaikyti.

"Phalcon" sistema, galinti aptikti lėktuvus už šimtų kilometrų ir perimti radijo pokalbius, leis Indijai stebėti didelę Pakistano teritorijos, įskaitant ginčytiną Kašmyrą, dėl kurio abi kaimynės du kartus buvo paskelbusios viena kitai karą, dalį.

Tiesa, nesutarimai dėl ginkluotės nesustabdė dvišalių santykių atšilimo, leidusio, be kita ko, atnaujinti oro, autobusų ir geležinkelio susisiekimą tarp Indijos ir Pakistano. Gegužę ar birželį turėtų įvykti abiejų valstybių derybos ginčytinais klausimais, taip pat ir dėl Kašmyro.