Jis įsitikinęs, kad nagrinėjimas vyksta nuo birželį kilusio šnipinėjimo skandalo Jungtinėse Valstijose. Drauge G.Gudkovas pabrėžė, jog tokios analizės griežtas konfidencialumas nereiškia, kad iš viso parlamentas neturi kontroliuoti šio proceso".

Deputatas pažymėjo, kad JAV Kongrese yra Žvalgybos klausimų pakomitetis, yra tokios struktūros ir Didžiosios Britanijos bei Vokietijos parlamentuose, bet Rusijoje, pažymėjo G.Gudkovas, iki šiol parlamentas nekontroliuoja specialiųjų tarnybų veiklos.

Pažymėjęs, jog mano, kad Ščerbakovo, kuris vadovavo žvalgybininkų - nelegalių agentų rengimo padaliniui, padaryta žala "itin didelė", G.Gudkovas drauge pažymėjo, kad "neverta perdėti šio (žalos) masto reikšmės, nes pagrindinės šio profilio specialistų rengimo formos ir metodai visų šalių, turinčių nelegalių agentų rengimo struktūras, iš principo yra vieno tipo".

"Svarbu stebėti, kas, su kuo, kada, kur ir kam susitinka. O visi kiti veiksmai, dėl nelegalių agentų rengimo ir infiltravimo, jau daug metų visų žvalgybų maždaug vienodi", - teigia G.Gudkovas.

Jis nesutinka su tais, kurie mano, jog neleistina klaida buvo tai, kad pilnametė Ščerbakovo dukra gyveno Jungtinėse Valstijose.

"O galbūt SVR vadovybė būtent taip maskavo Ščerbakovo keliones į Ameriką, - tėvo susitikimais su dukra?", - spėlioja parlamentaras.

Drauge jis pažymėjo, jog pagal kai kuriuos požymius Ščerbakovą buvo užverbavę amerikiečiai dar prieš kelerius metus, todėl jis galėjo kruopščiai pasirengti savo pabėgimui, pasiėmęs ne tik mūsų žvalgybininkų- nelegalių agentų dosjė, bet ir kitokios informacijos, kurią jis galėjo gauti, padedamas kolegų iš kitų SVR padalinių.

Todėl, mano G.Gudkovas, būtina, kad SVR darbuotojai, tarp jų visų padalinių viršininkai, reguliariai būtų tikrinami poligrafu.

"Net jeigu informacija, gauta vadinamuoju melo detektoriumi, kaip mano mokslininkai, nėra tiksli visais 1 200 proc., toks kartkarčiais rengiamas patikrinimas, pateikiant profesionaliniai suformuluotus klausimus, gali daug ką pranešti apie darbuotoją", - pažymėjo G.Gudkovas.