"Demokratija būna tada, kai žmonės nuolat kontroliuoja vyriausybę. Aš sutiksiu su tuo, kad žmonės mane nuolat kontroliuotų", - sakė ji per pirmąjį savo kreipimąsi po to, kai diena anksčiau baigėsi jai septynerius metus taikytas namų areštas.

"Turite ginti tai, kas teisinga", - sakė charizmatiškoji Nobelio taikos premijos laureatė, kurios įkvepianti kalba pademonstravo, kad ji neprarado gebėjimo žavėti minias.

"Jei norime gauti tai, ko trokštame, turime daryti tai teisingai", - sakė 65 metų Aung San Suu Kyi, ir šie žodžiai prie jos partijos - Nacionalinės lygos už demokratiją - būstinės buvo palydėti pritarimo šūksniais ir garsiu plojimu. Ji pridūrė, kad "demokratinės laisvės pamatas yra žodžio laisvė".

Aung San Suu Kyi sakė, kad nejaučia priešiškumo karinei chuntai, laikiusiai ją nelaisvėje 15 iš 21 pastarųjų metų, ir kad su ja namų arešto metu buvo elgiamasi gerai. Šie komentarai rodytų, kad ji neatmeta galimybės bendradarbiauti su chunta.

Kreipdamasi į susiskaldžiusias šalies opozicines jėgas, ji pareiškė: "Noriu išgirsti liaudies balsą, (o) po to mes nuspręsime, ką norime daryti. Noriu dirbti su visomis demokratinėmis jėgomis. Tikiu žmogaus teisėmis ir tikiu įstatymo valdžia".

Su Aung San Suu Kyi, Mianmaro nepriklausomybės didvyrio dukterimi, siejami šalininkų lūkesčiai dėl šalies geresnės ateities po beveik pusę amžiaus trukusios karinės diktatūros.

Šeštadienį paleidus Aung San Suu Kyi, tarp jos šalininkų kilo džiaugsmo banga; savo pritarimą išreiškė teisių gynimo organizacijos ir vyriausybės visame pasaulyje.

Pasiklausyti jos kalbos prie Nacionalinės lygos už demokratiją būstinės susirinko didžiulė minia; televizijos reportažuose buvo matyti, kaip ji braunasi per minią.