Tinklalapyje "CBS News" paskelbtame pirmadienio vakarą padarytame vaizdo įraše matomas kažkoks objektas, skriejantis dangumi ir paliekantis platų inversijos pėdsaką. Šis vaizdas buvo nufilmuotas iš televizijos KCBS, kuri yra transliuotojo CBS padalinys Los Andžele.

Pentagono atstovai antradienį atrodė suglumę dėl šio įvykio.

"Niekas iš Gynybos departamento darbuotojų, su kuriais susiekėme, negalėjo paaiškinti, koks tai pėdsakas, iš kur jis atsirado", - sakė Pentagono atstovas pulkininkas Dave'as Lapanas.

Nors nufilmuotas inversijos pėdsakas atrodė panašus į susidarantį startuojant raketai, kariškiai sakė nežinantys apie jokius raketų paleidimus šiame regione.

Vienas ekspertas vadino šį reiškinį optine apgaule.

"Tai lėktuvas, skrendantis filmavimo kameros kryptimi, o inversijos pėdsaką apšviečia besileidžianti saulė", - aiškino Jungtinėse Valstijose veikiančio saugumo analitinio centro globalsecurity.org direktorius Johnas Pike'as.

Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabas (NORAD) paskelbė bendrą pranešimą su JAV Šiaurės štabu (NORTHCOM), kuriame sakoma, kad jokia Gynybos departamento struktūra nepranešė apie planuotą arba atsitiktinį raketos paleidimą tuo metu, kai buvo pastebėtas garų pėdsakas. Taip pat nebuvo užfiksuota jokių iš užsienio paleistų raketų.

NORAD nurodė nustačiusi, kad šis incidentas nesusijęs su jokia grėsme Jungtinėms Valstijoms.

JAV federalinė aviacijos administracija (FAA) patikrino pirmadienio vakarą gautus radiolokatorių duomenis ir pranešė, kad "juose nesimato jokių greitai judančių neatpažintų taikinių". Pilotai agentūrai taip pat nepranešė apie jokius neįprastus reiškinius.

NORTHCOM yra viena iš JAV gynybos vadaviečių, o NORAD - JAV ir Kanados karinė struktūra, kuri rūpinasi abiejų šalių priešlėktuvine ir priešraketine gynyba.

J.Pike'as nurodė, kad šis objektas negalėjo būti raketa, nes matėsi, kad jis keičia kursą.

"Vietos televizija iškarpė įrašą, todėl jį sunku stebėti visą, - sakė ekspertas. - Tačiau vienoje vietoje matosi, kad jis keičia kursą - raketos taip neskraido".

J.Pike'as pridūrė nesuprantantis, kodėl kariškiais nesugebėjo atpažinti lėktuvo palikto garų šleifo.

"Oro pajėgos turėtų... suprasti, kaip susidaro inversiniai pėdsakai, - sakė jis. - Nežinau, kodėl jie nesurado kokio majoro, kuri galėtų paaiškinti akivaizdų dalyką".