1981 m. gegužės 13 d. M. Ali Agca pistoletu sužeidė popiežių Šv. Petro aikštėje Vatikane. Jis buvo sulaikytas nusikaltimo vietoje ir tų pačių metų birželio mėn. nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau vėliau Jonas Paulius II jam atleido, o jo prašymu Italijos prezidentas suteikė jam malonę.

2000 m. balandžio mėn. M. Ali Agca buvo perduotas Turkijai, kur atliko 10 metų bausmę už žurnalisto nužudymą ir ginkluotą apiplėšimą.

Pasikėsinimo į popiežių paslaptis iki šiol iki galo neatskleista. Žiniasklaidoje buvo pranešama, kad nusikaltimą užsakė KGB, CŽV ir kitos slaptos organizacijos, o ir pats M. Ali Agca pateikė gana prieštaringas versijas. Pradžioje jis tvirtino, kad vykdė Bulgarijos specialiųjų tarnybų nurodymus.

Dabar jis pateikė naują pareiškimą, kuriame tvirtina, kad įvykdyti pasikėsinimą į Romos popiežių jį įgaliojo Vatikano vyriausybės vadovas, kardinolas Agostino Casaroli.

Mehmetas Ali Agca
„Jis buvo artimiausias pontifiko patikėtinis. Pasikėsinimą suplanavo kardinolas Michele, Vatikano žvalgybos atstovas“, – papasakojo M. Ali Agca Turkijos valstybinės televizijos kompanijos TRT eteryje.

Teroristo tvirtinimu, jam buvo liepta ne nužudyti popiežių, o tik jį sužeisti, ir už tai jam buvo pažadėta 40–50 tūkst. dolerių.

M. Ali Agca jau anksčiau yra pateikęs neįtikėtinų pareiškimų – kai dar sėdėjo kalėjime, ir jau išėjęs į laisvę. Pavyzdžiui, jis tvirtino, kad Šventasis Sostas jam neva siūlė 50 mln. dolerių už tai, kad jis iš musulmono taptų kataliku. Vėliau jis pareiškė, kad yra pasirengęs sugauti „Al Qaeda“ teroristinės grupuotės lyderį Osamą Bin Ladeną ir parašyti populiariosios Dano Browno knygos „Da Vinčio kodas“ tęsinį.