Kaip pranešė informacijos agentūros, remdamosi buvusio premjero giminaičiais, V.Černomyrdinas mirė namie maždaug 4 valandą ryto ir iki paskutinės akimirkos neprarado sąmonės.

"Černomyrdinas mirė šiandien 4 valandą. Pastaruoju laiku Viktoras Černomyrdinas labai sunkiai sirgo", - sakė šaltinis jo aplinkoje.

V.Černomyrdinas nuo 1992 metų gruodžio iki 1998 metų kovo vadovavo Rusijos vyriausybei, o nuo 2001 iki 2009 metų buvo ambasadorius Ukrainoje.

Rusijos Audito rūmų pirmininkas, buvęs premjeras Sergejus Stepašinas pavadino Viktoro Černomyrdino mirtį didele netektimi šaliai.

Pasak S.Stepašino, "būtent Viktoras Černomyrdinas dešimtojo dešimtmečio viduryje, kai valdžia šalyje faktiškai "drybsojo", ištraukė šalį iš bedugnės".

S.Stepašino nuomone, V.Černomyrdinas buvo "nepaprastai talentingas žmogus", kuris "sukūrė geriausią šalyje bendrovę - "Gazprom".

"Norisi perfrazuoti jo žodžius: norėjau kaip geriau, o išėjo dar geriau", - pažymėjo dėl to Audito rūmų vadovas.

Kaip praneša agentūros, remdamosi Kremliaus spaudos tarnyba, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas taip pat pareiškė užuojautą buvusio premjero giminaičiams ir artimiesiems.

Užuojautą dėl buvusio Rusijos ambasadoriaus Kijeve giminaičiams ir artimiesiems pareiškė ir Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Politikos sunkiasvoris

Į valdžią V.Černomyrdinas atėjo iš dujų verslo. Jis vadovavo garsiojo dujotiekio "Urengojus-Užgorodas" tiesimui, buvo dujų pramonės ministras esant Michailui Gorbačiovui ir SSKP CK narys, įsteigė bendrovę "Gazprom" ir buvo pirmasis jos vadovas.

Ministru pirmininku jis buvo beveik šešerius metus - ilgiau nei kas nors kitas posovietinėje Rusijoje. Vienu metu buvo manoma, kad V.Černomyrdinas yra įtikėtinas prezidento Boriso Jelcino įgaliojimų perėmėjas.

Pasak pirmojo Rusijos prezidento protokolo nepakeičiamo vadovo Vladimiro Ševčenkos, Viktoras Černomyrdinas buvo Borisui Jelcinui "artimiausias ir brangiausias žmogus".

Komentuodamas buvusio premjero mirtį V.Ševčenka pareiškė agentūrai "Interfax", kad V.Černomyrdinas priklausė labiausiai ištikimų prezidentui žmonių būriui.

"Jis priklausė ištikimiausių prezidentui ir šaliai žmonių būriui. Nors atrodė esąs šiurkštokas, jis buvo labai pažeidžiamas žmogus, bet tai mažai kas žino", - sakė jis.

"Jis buvo plačios širdies ir visada sudėtingiausiomis akimirkomis buvo šalia prezidento, tarnaudamas naujai demokratinei Rusijai", - pabrėžė V.Ševčenka.

Kai 1996 metais Borisui Jelcinui buvo daroma širdies operacija, 23 valandas - nuo lapkričio 5 dienos 7 val. iki lapkričio 6 dienos 6 val. - V.Černomyrdinas ėjo Rusijos prezidento pareigas.

Kai prezidentu buvo išrinktas Vladimiras Putinas, V.Černomyrdinas pasitraukė iš viešos politikos ir buvo paskirtas Rusijos ambasadoriumi Kijeve. Šiame poste jis dirbo aštuonerius metus - du kartus ilgiau nei yra vidutiniškas ambasadoriaus darbo terminas.

Pasak buvusio premjero giminaičių, pastaruoju laiku jis daug sirgo ir labai išgyveno dėl žmonos Valentinos mirties 2010 metų kovą.

Kaip pranešė V.Černomyrdino giminaičiai, jis bus palaidotas šalia žmonos prestižinėse Novodevičės kapinėse.

Raudonųjų direktorių epocha

Buvęs vicepremjeras Michailas Poltoraninas mano, kad mirus V.Černomyrdinui, baigiasi epocha "ūkio vadovų, kurie atėjo posovietiniu laiku ir mėgino iš sovietinės Rusijos padaryti naują šalį".

"Negalima sakyti, kad jam, Jelcinui ir mums tai pavyko", - sakė M.Poltoraninas agentūrai "Interfax". Drauge, pasak buvusio vicepremjero, "tikruoju demokratu" V.Černomyrdino negalima pavadinti.

Kaip sakė politologas Dmitrijus Oreškinas, atsižvelgiant į asmenybės mastą ir tą vaidmenį, kurį Viktoras Černomyrdinas suvaidino šalies gyvenime, galima sakyti, kad su jo mirtimi baigiasi ištisa Rusijos istorijos epocha.

"Jis buvo vienas iš paskutinių "raudonųjų direktorių". Jis buvo vienas iš pirmųjų oligarchų. Jis buvo tarpas tarp ankstesnio sovietinio modelio gyvenimo ir naujo gyvenimo", - sakė D.Oreškinas.

"Jis buvo absoliutus rusas, absoliutus sovietas, absoliutus antisovietas, ir jis puikiai atliko savo funkcijas. Tai retų dvasinių vertybių žmogus - jis niekada neparodė tais laikais polinkio į smurtą priešingai, mes atsimename, kaip jis gelbėjo įkaitus Budionovske. Mes atsimename jį įvairiose situacijose. Ir sunku prisiminti situacijas, kuriose jis buvo nemalonus, gėdą darantis ir apgailėtinas, o epocha buvo labai sunki", - pridūrė ekspertas.

"Mes atsimename jo puikų, visiškai nepakartojamą sąmojingumą. Ir jo šmaikštūs posakiai visiems laikams liks mūsų kalboje", - sakė jis.

2009 metų birželį, kai V.Černomyrdinas buvo atleistas iš Rusijos ambasadoriaus Kijeve pareigų dėl savo teiginių apie Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką ir ministrę pirmininkę Juliją Tymošenko, rašytojas-Satyrikas Viktoras Šenderovičius laidoje "BibiSeva" papasakojo apie tautosakinį paveldą, kurį paliko kalboje buvęs Rusijos premjeras, žinomas savo vaizdingais posakiais.

Daugelis kalbėsenos išraiškingumu išgarsėjusio V.Černomyrdino aforizmu išties tapo politinės retorikos klasika.

Štai geriausi trumpi politiko posakiai įvairiomis temomis, kuriuos mielai cituoja žiniasklaidos priemonės: "Norėjome kaip geriau, bet išėjo kaip visada"; Aš turiu maždaug du sūnus"; Mes su jumis taip gyvensime, kad mūsų vaikai ir vaikaičiai pavydės"; "Ar jūs spėjate pastebėti gražias moteris?" "Spėju. Bet tik pastebėti. Nieko daugiau. Dėl ko labai apgailestauju"; "Principai, kurie buvo principiniai, buvo neprincipiniai".

Interviu V.Černomyrdinas pasakojo, kad jam patinka medžioti, groti akordeonu ir kolekcionuoti senus automobilius.

Valstybės Dūmos deputatas "Teisingoji Rusija" frakcijos narys Genadijus Gudkovas pavadino V.Černomyrdiną "iškiliu asmeniu ir Rusijos politikoje, ir Rusijos administracinėje-ūkinėje veikloje".

"Tai žmogus, gana ryškus, talentingas, paliko didelį pėdsaką. Ir, žinoma, jo posakiai - ar kalbos riktai, ar savitas kalbos stilius - įėjo į Rusijos politikos istoriją".

Laikotarpis be revoliucijų

Valstybinės korporacijos "Rosnano" vadovas Anatolijaus Čiubaiso, buvusio vicepremjero V.Černomyrdino vyriausybėje nuo 1994 iki 1996 metų, nuomone, "mirė žmogus, kuris ne tik perleido per save Rusijos istoriją, bet ir kūrė ją".

A.Čiubaisas taip pat pabrėžė, kad dabartinėje Rusijos istorijoje iškilių asmenybių, artimų Černomyrdinui, - vienetai. Buvęs premjeras buvo žmoniško, vyriško būdo, juo "buvo galima iš tikrųjų visiškai pasikliauti".

Opozicinės partijos "Jabloko" atstovai pareiškė, kad Rusijos vyriausybei, vadovaujamai V.Černomyrdino, sudėtingu šaliai laikotarpiu pavyko išvengti stiprių sukrėtimų.

"Jis vadovavo vyriausybei sumaišties laiku ir drauge su šalimi dalijosi visais laimėjimais ir pralaimėjimais. Tai buvo neeilinis ir ryškus žmogus. Jis vadovavo vyriausybei labai nelengvu laiku, ir Rusija nuėjo šį laikotarpį be revoliucijų", - trečiadienį sakė vienas "Jabloko" lyderių Sergejus Ivanenka.