Rinkėjų aktyvumas rinkimuose buvo 50 proc., ir kol kas apie jų rezultatus galima spręsti tik iš rinkėjų, išėjusių iš balsavimo apylinkių, apklausų. CRK numato paskelbti pirminius rezultatus iki savaitės pabaigos.

Kijeve mero ir miesto tarybos rinkimai nebuvo rengiami, nes 2008 metais buvo surengti pirmalaikiai savivaldybės rinkimai.

Susiskaldžiusi opozicija pavadino rinkimus nedemokratiškais ir paragino tarptautinę bendriją nepripažinti jų rezultatų. Valdžios atstovai, atsakydami į tai, teigė, kad jokių sistemos pažeidimų rengiantis rinkimams ir per juos nebuvo.

"Dabar Regionų partija geriausiai organizuota ir labiausiai motyvuota iškovoti pergalę, ji turi daugiau išteklių, taip pat ir dėl to, kad ji masiškiausia šalyje. Ji turi sveiką pergalės jausmą, ji pirmavo per visus pastaruosius rinkimus, jos kandidatas laimėjo prezidento rinkimus", - prezidento administracijos vadovas Serhijus Levočkinas dėstė žurnalistams, kodėl partija iškovojo pergalę.

"Jeigu Ukrainos ir pasaulio visuomenė nuris šiuos rinkimus, tai bus paskutiniai rinkimai, kuriuose dalyvauja opozicija", - sakė spaudos konferencijoje opozicinės partijos "Tėvynė" vadovės pavaduotojas Oleksandras Turčynovas.

Spalio pradžioje Konstitucinis teismas sugrąžino šalį į prezidentinį-parlamentinį valdymą, grąžindamas prezidentui prarastus po 2004 metų konstitucinės reformos įgaliojimus.

Sugrįžimas į mažoritarinę sistemą

Vietos valdžios institucijų rinkimuose prezidento šalininkų iniciatyva Ukraina sugrįžo į mišrią sistemą: pusė tarybų sudėties buvo renkama pagal partijų sąrašus, kita pusė - mažoritarinėse vienmandatėse apygardose.

Tokios sistemos taikymas drauge su tradiciniais Ukrainai regionų politinės orientacijos skirtumais privedė prie to, kad šalies rytai ir pietūs vėl rėmė prezidento partijos atstovus, centrinėse srityse valdžios ir oponentų šalininkų balsai pasidalijo apylygiai, o vakarai daugiausia rėmė nacionalistines partijas.

Drauge dalinis sugrįžimas į mažoritarinę sistemą garantavo valdžiai, kad bus išrinkti gana daug jai lojalių kandidatų.

Iš viso Ukrainoje spalio 31 dieną vyko 23 602 rinkimai, per kuriuos buvo išrinkta daugiau kaip 120 tūkst. miestų, kaimų ir gyvenviečių deputatai ir vadovai. Rinkimuose dalyvavo 115 politinių partijų.

Rinkimuose buvo perrinktos 25 sričių (tarp jų Krymo autonominės respublikos tarybos, 455 miestų, 488 rajonų, 738 gyvenviečių ir 10 278 kaimų tarybos, 11 516 miestuose, gyvenvietėse ir kaimuose išrinkti atitinkamų tarybų vadovai (merai).

"Tikriausiai daugumoje sričių, išskyrus Vakarų Ukrainos ir dalį centrinių sričių, bus sudaryta koalicinė Regionų partijos vadovaujama dauguma, o Donecko, Luhansko srityse ir Kryme Regionų partija pati sudarys daugumą", - prognozavo rinkimų rezultatus politologas Volodymyras Fesenka.

Ekspertai sako, kad centrinė valdžia ir Regionų partija gali panaudoti vietos rinkimų patyrimą, rengdama būsimas nacionalines rinkimų kampanijas.

"Jeigu pažeidimai bus palikti be dėmesio, jie bus taikomi per (būsimą) parlamento kampaniją. Ne gana to - nuo to, kaip baigsis rinkimai, priklausys, kada vyks parlamento rinkimai - 2012 ar 2011 metais. Ji (valdžia) pažiūrės ir, atsižvelgdama į tai, parengs savo planus", - sakė savaitraščio "Zerkolo nedeli" apžvalgininkas Serhijus Rachmaninas.