Apie tai šeštadienį pranešė Vatikanas. Anot jo, dvi pusės susitarė sudaryti bendrą komitetą, kuris rūpinsis Romos katalikų ir Rusijos stačiatikių bažnyčių santykių gerinimu. Ryšiai pastaraisiais metais pablogėjo, nes stačiatikiai apkaltino Romos katalikų bažnyčią kišantis į jos tikinčiųjų reikalus ir provokuojant nesutarimus dėl turto.

Maskvoje šiuo metu besilankantis aukštas kardinolas Walteris Kasperas ( Volteris Kasperas ) ketvirtadienį surengė derybas su metropolitu Kirilu, Maskvos patriarchato vadovu ryšiams su užsieniu. "Abi pusės sutiko, kad tam tikroms santykių problemoms spręsti būtina įkurti bendrą darbo grupę, kurią sudarytų abiejų Bažnyčių atstovai", - pareiškime šeštadienį tvirtino Vatikanas.

Per interviu Vatikano radijui W. Kasperas paaiškino, kad naujoji grupė tirs įvairius kaltinimus ir skundus bei ateityje bandys rasti problemų sprendimus. Katalikų lyderiai neigia mėginantys stačiatikius atversti į savo tikėjimą.

W. Kasperas, Rusijoje besilankantis ketvirtą kartą, savo vizitą Maskvoje pratęsė viena diena tikėdamasis susitikti su stačiatikių patriarchu Aleksijumi II, kuris yra ne kartą atsisakęs susitikti su popiežiumi Jonu Pauliumi II. 83 metų silpnos sveikatos popiežius apsilankyti Rusijoje tikisi jau seniai. Lenkų kilmės Jonas Paulius II atliko svarbų vaidmenį žlungant komunizmui ir 1999-aisiais pradėjo lankytis stačiatikių valstybėse, įskaitant kelias buvusias sovietų šalis.

"Esu nusiteikęs labai optimistiškai, - Vatikano radijui sakė Vatikano departamento, kuris yra atsakingas už krikščionių vienybę, vadovas W. Kasperas, pareiškęs, kad pažanga dvišaliuose santykiuose buvo pasiekta jau praėjusią savaitę. - Man susidarė įspūdis, kad atvertėme naują lapą. Dabar galime žvelgti į ateitį, į geresnę ateitį".

Stačiatikių patriarcho atstovas praėjusią savaitę atmetė mintį, kad patriarchas ir popiežius susitiks anksčiau nei pagerės dviejų Bažnyčių santykiai.