Iki 20 tūkst. žmonių šalies vakaruose esančio Gonayvo pagrindinėje aikštėje ir nuo namų stogų stebėjo, kaip į mitingą atvyksta buvęs Haičio prezidento Jeano-Bertrand'o Aristide'o (Žano Bertrano Aristido) šalininkas, o dabar - nesutaikomas jo priešas Buteras Metayeras (Biuteras Metajeras). Jis atbėgo kaip koks bokso čempionas, į orą iškeltomis rankomis.

Baltą kostiumą vilkėjęs ir auksinius akinius užsidėjęs B.Metayeras kartu su džiūgaujančia minia skandavo: "Pavieniui mes silpni, kartu - stiprūs, kartu esame pasipriešinimas". Sukilėliai pasiskelbė nepriklausoma Artibonito šalimi. Taip vadinamas ryžių augintojų regionas, kuriame yra Gonayvas.

Buvo paskirta vyriausybė ir prezidentas - B.Metayeras, kuris šį mėnesį iš miesto išstūmė policijos pajėgas.

Tuo tarpu Vašingtone JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) pirmą kartą užsiminė, kad Jungtinės Valstijos neatmeta J.-B.Aristide'o pasitraukimo galimybės. Tai būtų viena galimų priemonių ieškant išeities iš įsisenėjusios politinės aklavietės, kuri vasario 5 dieną virto tikru ginkluotu sukilimu.

Vėliau Jungtinės Valstijos sutiko vadovauti delegacijai, įskaitant Prancūzijos ir Kanados pasiuntinius, kuri šeštadienį nuvyks į Haitį spausti J.-B.Aristide'ą ištesėti šį mėnesį opozicijai ir tarpininkams duotus pažadus dėl krizės sprendimo.

Be kitų dalykų, prezidentas pažadėjo įsteigti tarybą, kuri patarinėtų vyriausybei, paskirti naują premjerą ir nuginkluoti gaujas, susijusias su politinėmis partijomis.

C.Powellas interviu ABC radijui sakė, kad J.-B.Aristide'o pasitraukimas šiuo metu nėra laikomas kokio nors galimo taikos plano dalimi, tačiau pridūrė: "Žinote, jei bus pasiektas susitarimas, pakreipiantis tai kita linkme, (tai irgi) puiku".