Per praėjusius metus gynybos finansavimas buvo padidintas 32,6 mlrd. dolerių. Nepaisant to, siūlomajame gynybos biudžete nenumatoma skirti papildomų lėšų ginkluotės atnaujinimui. Taip pat nenumatoma didesnių iniciatyvų įgyvendinant JAV administracijos užmojus transformuoti kariuomenę į technologiškai modernias XXI amžiaus pajėgas.

Vienintelė išimtis yra priešraketinė gynyba. Siūloma skirti 8,3 mlrd. dolerių, kad būtų sukurta ištisas priešraketinės gynybos priemonių kompleksas. Ši suma yra 3 mlrd. dolerių didesnė negu pernai.

Jeigu Kongresas pritars, oro pajėgų turima 93 bombonešių B-1 flotilė turėtų būti sumažinta vienu trečdaliu. Taip pat siūloma nurašyti visas 50 tarpžemyninių balistinių raketų MX "Peacekeeper", pranešė Pentagono atstovai.

Tačiau sprendimai dėl kitos didelės ginkluotės programos ateities bus priimami tik tada, kai Pentagonas peržiūrės gynybos strategiją ir į tai bus atsižvelgta ateinančių metų gynybos biudžete, pareiškė gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas.

Tuo tarpu 2002 metų pasiūlytame biudžete pirmenybė buvo teikiama skubesniems poreikiams -kariuomenės atlyginimams ir privilegijoms pagerinti, senstančioms bazėms suremontuoti, taip pat senstančiai karinei įrangai papildyti bei jos einamajam remontui, sakė D.Rumsfeldas.

Pasak D.Rumsfeldo, gynybos finansavimo padidinimas yra reikalingas todėl, kad JAV karinių išlaidų sumažinimas po šaltojo karo buvęs pernelyg staigus.

D.Rumsfeldas pažymėjo, kad prašomas finansavimo padidinimas yra didžiausias nuo 9-ojo dešimtmečio vidurio, kai vadovaujant prezidentui Ronaldui Reaganui, buvo intensyviai stiprinama JAV karinė galia.

Šiame projekte numatomos lėšos įsigyti dar 13 naujųjų oro pajėgų naikintuvų F-22 "Raptor", taip pat 12 lėktuvų V-22 "Osprey", kuriuos Jūrų pėstininkų korpusas ateityje ketina naudoti kariuomenės perdislokavimui.