A.F.Rasmussenas šį raginimą išsakė pradėdamas retą Aljanso gynybos ir užsienio reikalų ministrų susitikimą NATO būstinėje, per kurį bus siekiama suformuoti 28 šalių gynybinio bloko ateities viziją ateinančiam dešimtmečiui, nesiliaujant sunkioms kovoms Afganistane ir biudžeto išlaidų karpymui NATO valstybėse.

"NATO pagrindinė misija - saugoti nuo atakų 900 mln. NATO šalių piliečių - niekada neturi pasikeisti, tačiau (Aljansas) privalo būti moderni gynybos jėga prieš šiuolaikinius pavojus", pabrėžė jis.

A.F.Rasmussenas paragino Aljansą įgyvendinti priešraketinės gynybos skydo Europoje kūrimo planus, atsižvelgiant į priešiškų šalių balistinių raketų atakų grėsmę.

"Grėsmė aiški, pajėgumai aiškūs, o išlaidos - pakeliamos", - pareiškė jis susirinkusiems NATO gynybos vadams.

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas sakė žurnalistams, jog priešraketinės gynybos planams "plačiai pritariama" ir kad NATO narių apjungimo į bendrą gynybos tinklą kaštai būtų "palyginti kuklūs".
Tačiau Prancūzija ir kitos šalys pageidauja gauti išsamesnių duomenų, kiek kainuos naujoji sistema ir kaip ji veiks, nurodė diplomatai.

Branduolinį ginklą turinti Prancūzija taip pat nesutaria su Vokietija, kuri reikalauja stiprinti priešraketinę gynybą, tačiau mažinti atominį arsenalą, nurodė vienas diplomatas.

"Iš esmės manome, kad priešraketinis skydas yra gera idėja, - Vokietijos gynybos ministras Karlas Theodoras zu Guttenbergas sakė žurnalistams prieš šį susitikimą. - Tačiau taip pat tikime, kad (branduolinis) nusiginklavimas irgi gali bei privalo atlikti svarbų vaidmenį".