Čilės šiaurėje trečiadienį anksti rytą į žemės paviršių specialiai pagaminta raketos formos kapsule buvo iškelti pirmieji iš 33-jų kalnakasių, kurie 69 dienas praleido atkirsti nuo pasaulio kasykloje. Vėl dienos šviesą išvydę vyrai iškelti į paviršių buvo sutikti artimųjų ir tautiečių sveikinimo šūksniais.

Trečiadienį iškeltas ir vienuoliktas iš 33 Čilės kalnakasių, beveik 70 dienų išbuvusių po žeme. Tai 55-erių Jorge Galleguillosas, dirbęs daugelyje Čilės kasyklų.

Dešimtasis buvo Alexas Vega Salazaras, iškilęs iš tamsios požemio tuštumos į ryškią tarptautinės žiniasklaidos šviesą.

Jis apkabino savo žmoną išlipęs iš specialios kapsulės "Phoenix", kuria po vieną kalnakasiai keliami į paviršių - ši gelbėjimo operacija turėtų trukti apie dvi paras.

A.Vega Salazaras, kaip ir jo likimo draugai, sugrįžo iš giliau kaip 600 metrų požeminės ertmės; visa tai laikoma nepaprastos žmogaus ištvermės ir kantrybės rekordu.

Kiek anksčiau buvo iškeltas vyriausias iš 33-jų kalnakasys, 63-ejų metų Mario Gomezas, kuris puolė ant kelių ir nulenkęs galvą pasimeldė, suspaudęs Čilės vėliavą.

Pakeltas nuo žemės M.Gomezas apkabino savo žmoną Lilianete Ramirez.

Jis buvo labiausiai patyręs įstrigusiųjų po žeme grupėje; pirmą kartą į šachtą jis nusileido būdamas 12 metų.

M.Gomezas kenčia nuo silikozės - kalnakasiams būdingos plaučių ligos. Jis gydomas antibiotikais ir vaistais nuo bronchų uždegimo.

Iškėlus vienuoliktąjį, per 10 valandų gelbėjimo operacijos jau išgelbėta trečdalis po žeme po griūties kasykloje atsidūrusių kalnakasių.

Pasak gelbėjimo organizatorių, pirmieji keturi buvo keliami stiprūs sveiki vyrai, o po to - dar dešimt turinčių sveikatos problemų vyrų.
Agentūra "Associated Press" pateikia išgelbėtųjų kėlimo laiką (Čilės laiku) ir kai kuriuos duomenis.

1. 0 val. 04 min. - Florencio Avalosas, 31-erių metų, antrasis pagal rangą vadovas, parinktas iškelti pirmasis, nes yra geriausios sveikatos.

2. 1 val. 10 min. Mario Sepulveda Espina, 40 metų, savo aktyvumu, kuris buvo matomas iš požemio atsiųstuose vaizdo įrašuose, sužavėjęs visus čiliečius.

3. 2 val. 08 min. - Juanas Illanesas, 52 metų, , vedęs buvęs karys, raginęs savo nelaimės draugus po žeme laikytis disciplinos.

4. 3 val. 09 min. - Carlosas Mamani, 24 metų, vienintelis bolivietis, pradėjęs dirbti kasykloje prieš penkias dienas iki griūties. Jis šeimoje - vienas iš 11 vaikų, emigravęs, ieškodamas darbo. Dabar jam namą ir darbą pažadėjo Bolivijos prezidentas Evo Moralesas.

5. 4 val. 10 min. - Jimmy Sanchezas, 19-metis, jauniausias kalnakasių grupėje, turintis kelių mėnesių vaiką.

6. 5 val. 34 min. - Osmanas Isidro Araya, 30-metis, trijų vaikų tėvas, ketinęs rugpjūčio pabaigoje mesti pavojingą darbą kasyklose.

7. 6 val. 21 min. - Jose Ojeda, 47-erių, našlys, neturintis vaikų, sergantis cukralige. Du jo sūnėnai sutiko išgelbėtą dėdę kasykloje.

8. 7 val. 02 min. - Claudio Yanezas, 34-erių, gręžimo operatorius, reikalavęs, kad į požemį būtų atsiųsta cigarečių ir reiškęs nepasitenkinimą atsiųstais nikotino pleistrais.

9. 7 val. 59 min. - Mario Gomezas, 63 metų vyriausias grupėje. Jis labiausiai patyręs, pirmą kartą nusileidęs į šachtą būdamas 12 metų.

10. 8 val. 52 min. - Alexas Vega, 31-erių, vedęs, turi du vaikus, taupė namui, kad galėtų išsikelti iš tėvų namų. Jo tėvas padėjo gelbėtojams, prisistatęs svetimu vardu, nes pareigūnai neleido kištis artimiesiems.

Jauniausias - 19-metis kalnakasys planuoja smarkiai keistis

Iš kasyklos ištrauktas penktas kalnakasys yra jauniausias 69 dienas po žeme išbuvusių vyrų grupėje. 19-metis Jimmy Sanchezas kilęs iš senos kalnakasių šeimos: šiuo amatu vertėsi jo tėvas, senelis ir brolis.

Jo brolis ir senelis taip pat dirbo kasykloje "San Jose", kurioje J.Sanchezas ir kiti buvo likę įkalinti nuo rugpjūčio 5 dienos.

Šis jaunuolis prieš ketverius mėnesius tapo tėvu.

Išgelbėtas J.Sanchezas sakė manantis, jog kasykloje buvo įkalintas Dievo valia, kad turėtų laiko pagalvoti, jog jam reikia pakeisti savo gyvenimo būdą.

"Manau, kad smarkiai pasikeisiu", - sakė jis.

Vienas iš pirmųjų išgelbėtas Mario Sepulveda Espina, išlipęs iš kapsulės, džiaugsmingai apsikabino su žmona.

Tuomet jis apkabino prezidentą Sebastianą Pinerą, taip pat gelbėtojus, kuriems įteikė uolienos gabaliukų iš savo požeminio kalėjimo.

Florencio Avalosas, pirmasis iš 33 kalnakasių, kurie 69 dienas praleido atkirsti nuo pasaulio Čilės kasykloje, anksti trečiadienį ryte iš maždaug 625 metrų gelmės buvo iškeltas į paviršių specialiai pagaminta gelbėjimo kapsule.

Išlipusį iš gelbėjimo kapsulės besišypsantį F.Avalosą, kuris po beveik 16 minučių trukusio kilimo siauru šuliniu, išgręžtu per uolienų storymę atrodė sveikas. Kalnakasį sutiko jo sūnūs, tarp jų septynerių metų jaunėlis Bairo (Bairas), žmona Pinera (Pinjera) ir tėvas.

Po to susirinkusiesiems skanduojant "Čilė! Čilė!" jį tvirtai apkabino šalies prezidentas Sebastianas Pinera (Sebastjanas Pinjera), taip pat gelbėtojai ir kolegos.

Bairo nuo susijaudinimo verkė, taip pat kaip ir pirmoji Čilės ponia Cecilia Morel. Po to 31 metų F.Avalosas buvo palydėtas į medicinos postą, kur jam bus atlikta pirminė apžiūra.

Gelbėtojas Manuelis Gonzalezas per 17 minučių nusileido į šachtą, kur jį glėbesčiavo laukiantys kalnakasiai. Vėliau jis per kelias minutes prisegė diržais F.Avalosą kapsulėje ir pasiuntė jį į paviršių.
Vyrai praleido 69 dienas tvankiuose ir drėgnuose aukso bei vario kasyklos požemiuose po Atakamos dykuma Čilės šiaurėje.

Pirmąsias 17 dienų po avarijos manyta, kad jie visi žuvę, o rekordinė šių kalnakasių išgyvenimo istorija patraukė viso pasaulio dėmesį.
Susijaudinusios žmonos, vaikai, tėvai ir draugai antradienio vakarą laukė ant uolėtos kalvos šlaito prie kasyklos "San Jose", kai gelbėtojų komandos pradėjo evakuacijos procedūrą, galinčią trukti iki dviejų parų.

Pinera Avalos anksčiau dainavo prie laužo, pritariant gitara Čilės kalnakasybos ministrui Laurence'ui Golborne'ui, kai nerimaujantys artimieji laukė, kada bus pradėti kelti kalnakasiai.

Specialiai pagamintose plieninėse gelbėjimo kapsulėse įtaisytos deguonies kaukės ir liukai, kad iš jų būtų galima išlipti, jeigu lopšys įstrigtų.

Gelbėtojai pirmadienį sėkmingai išbandė kapsulę "Phoenix", pavadintą iš savo pelenų prisikeliančio mitinio paukščio Fenikso vardu, kai metalinėmis sienelėmis buvo sutvirtinta dalis siauro gelbėjimo šulinio, kad uolienos neįgriūtų ir neužblokuotų angos.

Kiekvienas vyras į paviršių turėtų būti keliamas apie 15 minučių. Kapsulė leidžiama maždaug lėtoku žingsniu einančio žmogaus greičiu (metro per sekundę). Kėlimo greitį galima padidinti iki trijų metrų per sekundę, jeigu kalnakasys pasijustų blogai.

Gelbėjamieji gali bendrauti su gelbėtojais kapsulėje įtaisytu pasikalbėjimo prietaisu.

Jiems buvo patarta kylant į paviršių užsimerkti, be to, taip pat buvo išdalyti tamsūs akiniai, kad akys nebūtų pažeistos po ilgo buvimo požemių blausiai apšviestuose tuneliuose. Kalnakasių būklė bus dvi dienas stebima netoliese esančioje ligoninėje.

Gelbėtojai rado per stebuklą visus gyvus likusius vyrus praėjus 17 dienų po griūties kasykloje, išgręžę maždaug greipfruto skersmens šulinį. Vėliau per jį buvo nuleidžiamas drėkinantis gelis, vanduo ir maistas, taip pat laiškai nuo artimųjų ir futbolo rungtynių vaizdo įrašai, kad kalnakasiai neprarastų ūpo.

Šie kalnakasiai pasiekė rekordą, ilgiausiai išgyvenę šachtoje po avarijos. Vyrams buvo paskirta speciali dieta, kad prieš iškeliant jie numestų svorio.