Dienraščio žiniomis, tokią išvadą padarė Jungtinių Valstijų ir Europos specialistai, išnagrinėję Libijos prezidento Muammaro Gaddafi (Muamaro Kadafio) šių metų sausį perduotą medžiagą. Tarp šių dokumentų buvo išsami instrukcija, kaip gaminti ir surinkti balistinei raketai skirtos 500 kg sveriančios branduolinės kovinės galvutės komponentus.

Pasak ekspertų, Libija kinų brėžinius gavo iš Pakistano mokslininkų, kuriems Kinija padėjo daug metų. Manoma, kad itin aktyviai Pakistanas ir Kinija bendradarbiavo tuoj po 1980 metų.

Kaip išaiškino Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) inspektoriai, Libijos specialistai labai nedaug tepasistūmėjo, vykdydami branduolinę programą. Iš Pakistano gauti kinų brėžiniai Libijai beveik nedavė jokios naudos, nes M.Gaddafi neturėjo raketų, galinčių nešti dokumentuose aprašytą branduolinį užtaisą. Libijos mokslininkai patvirtina, kad nuodugniau net nesigilino į kinų brėžinius.

TATENA ir Amerikos specialiųjų tarnybų duomenimis, branduolinėmis paslaptimis prekiavo visas įvairių šalių mokslininkų tinklas, sukurtas ne be Pakistano branduolinės bombos "tėvo" Abdul Qadeero Khano (Abdul Kadiro Chano) pagalbos.

Šio mokslininko veikla Pakistane pradėta tirti prieš dvejus metus. Vyriausybės nurodymu jis buvo atleistas iš prezidento patarėjo mokslo reikalams posto, vėliau jam buvo paskirtas namų areštas.

Tyrimo metu A.Q.Khanas prisipažino perdavęs branduolinių technologijų paslaptis Iranui, Libijai ir Šiaurės Korėjai ir prisiėmė visą atsakomybę. Vasario pradžioje prezidentas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) patenkino mokslininko prašymą suteikti jam malonę.