54 metų disidentas pagerbtas už "ilgą ir neprievartinę kovą dėl pagrindinių žmogaus teisių Kinijoje", nurodė Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas, paskelbęs laureato pavardę.

"Komitetas seniai mano, kad esama glaudaus ryšio tarp žmogaus teisių ir taikos", - sakė jis.

Liu Xiaobo buvo stebėtojų ir lažybų organizatorių favoritas laimėti šių metų Nobelio taikos premiją.

Neabejojama, kad sprendimas skirti premiją kalinamam disidentui supykdys Kinijos vyriausybę, nes tarptautinio dėmesio centre vėl atsidurs opios žmogaus teisių problemos šioje kylančioje Azijos supervalstybėje, siekiančioje aktyvesnio vaidmens pasaulinėje arenoje.

Rašytojas ir buvęs dėstytojas šiuo metu atlieka "už antivalstybinę ardomąją veiklą" jam skirtą vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmę.
Jis buvo sulaikytas ir nuteistas už tai, kad kartu su bendraminčiais 2008 gruodžio mėnesį parašė drąsų kreipimąsi, kuriame reikalaujama įgyvendinti didelio masto politines reformas ir garantuoti susirinkimų, žodžio ir minties bei tikėjimo laisvę.

Kaip nurodo Kinijos žmogaus teisių gynimo organizacija, vadinamąją Chartiją 2008 pasirašė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Antivalstybinės ardomosios veiklos kurstymu Kinijoje dažnai apkaltinami asmenys, kurie reiškia nepritarimą valdančiosios partijos politikai.
Liu Xiaobo taip pat yra parašęs nemažai antivyriausybinių straipsnių, kurie buvo paskelbti internete.

Nobelio taikos premija, kurią sudaro 10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų), bus įteikta gruodžio 10 dieną Osle.

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija už raginimus mažinti pasaulio branduolinių ginklų atsargas ir pastangas dėl pasaulinės taikos buvo apdovanotas JAV prezidentas Barackas Obama.

Prancūzija paragino Kiniją paleisti įkalintą disidentą, kuriam buvo suteikta Nobelio premija

Prancūzija penktadienį paragino Kiniją paleisti įkalintą disidentą Liu Xiaobo, kuriam buvo įteikta šių metų Nobelio premija už kovą dėl žmogaus teisių.

Liu Xiaobo šiuo metu atlieka "už antivalstybinę ardomąją veiklą" jam skirtą vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmę.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard'as Kouchneras buvo vienas pirmųjų, kurie pasveikino tokį Nobelio komiteto sprendimą.
"Šis sprendimas yra kovos už žmogaus teises visame pasaulyje pasireiškimas", - sakė jis.

Vokietija taip pat ragina Kiniją paleisti įkalintą disidentą

Vokietija penktadienį paragino paleisti į laisvę įkalintą disidentą Liu Xiaobo, kad jis galėtų Osle atsiimti jam įteiktą šių metų Nobelio taikos premiją.

"(Vokietijos) vyriausybė norėtų, kad jis būtų netrukus paleistas ir galėtų asmeniškai pasiimti savo apdovanojimą. Vyriausybė ragino jį paleisti anksčiau ir darys tai ateityje", - sakė atstovas spaudai Steffenas Seibertas.

"Jis yra drąsus vyras, vyras, kuris nori, kad jo šalyje būtų daroma pažanga demokratijos ir žmogaus teisių srityje, bet supranta ir visada tai sakė, jog tai bus sunkus ir ilgai besitęsiantis procesas, kuris turi išlikti taikus kad ir kas įvyktų".

Jis pridūrė, kad Liu Xiaobo "išsižadėjo bet kokios neapykantos, ir, kai skaitai kaip pagarbiai jis rašo apie savo prižiūrėtojus, tai negali nedaryti įspūdžio".

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle žurnalistams pareiškė, kad jis nemano, jog "drąsus" Nobelio komiteto sprendimas apdovanoti disidentą pakenks Oslo santykiams su Kinija.
"Nemanau, kad tai atsilieps diplomatiniams santykiams. Tai suverenus, drąsus ir teisingas Nobelio taikos komiteto sprendimas. Tai ne kažkas ... tarp dviejų šalių", - pridūrė jis.

"Prancūzija, kaip ir Europos Sąjunga, pareiškė susirūpinimą dėl jo arešto ir ne vieną kartą ragino jį paleisti. Ji pakartoja šį raginimą", - sakoma B.Kouchnero biuro išplatintame pareiškime.

Žmona tikisi, kad tarptautinis spaudimas padės vyrą išlaisvinti

Nobelio taikos premijos laureato Liu Xiaobo žmona penktadienį pareiškė, kad Kinija turėtų didžiuotis, jog jos vyras buvo pasirinktas, ir paleisti jį iš kalėjimo.

"Aš tikiuosi, kad tarptautinė visuomenė pasinaudos šia proga ir paragins Kinijos vyriausybę paleisti mano vyrą į laisvę", - sakė Liu Xia.

"(Nobelio) komitetui pripažinus (kiną Taikos premijos laureatu), naujasis Kinijos statusas pasaulyje reikalauja didesnės atsakomybės", - sakoma Liu Xia pareiškime, kurį paskelbė žmogaus teises ginanti grupė "Freedom Now".

"Kinija turi prisiimti šią atsakomybę, didžiuotis, kad jis ( Liu Xiaobo) buvo pasirinktas, ir paleisti jį iš kalėjimo", - pabrėžė laureato žmona.