Apklausos, kurią atliko naujienų agentūra BNS, Latvijos televizija ir Rygos universitetas, duomenimis, Valdžio Dombrovskio centro dešiniųjų partijų blokas "Vienybė" gavo 34 proc. balsų, o centro kairiosios pakraipos politinių partijų susivienijimas "Santarvės centras", kurį remia daugiausia rusakalbiai rinkėjai, - 30 procentų.

Į Seimą, apklausos duomenimis, dar pateks Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, kuri surinko 14 proc. balsų, dešiniųjų partijų susivienijimas „Už geresnę Latviją!“, gavęs 8 proc. balsų, ir dešinysis nacionalinis susivienijimas „Viskas - Latvijai!“-„Tėvynė ir Laisvė“-Latvijos nacionalinės nepriklausomybės judėjimas (LNNJ) su 7 proc. balsų.

Kairuoliška partija „Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje“ surinko tik 1 proc. balsų, o kitos dar mažiau. Iš viso patekti į parlamentą siekė 13 partijų.

Balsavo aktyviau

Per devynias rinkimų į Latvijos parlamentą valandas, iki 16 valandos, balsavo 695 210 žmonių, arba 46,6 proc. rinkėjų, rodo Centrinės rinkimų komisijos (CRK) duomenys, patikslinti 16 val. 35 min. Toks aktyvumas yra didesnis negu prieš ketverius metus.

2006 metų spalį iki 16 valandos buvo balsavę 630 428 žmonės (43,54 proc. rinkėjų)

Rinkėjų aktyvumas šiemet nebuvo vienodas - aktyviausi buvo rygiečiai, kurių iki 16 valandos balsavo 49,43 proc. Vidžemėje aktyvumas sudarė 48,59 proc., Žemgaloje - 44,08 proc., Kuržemėje - 45,87 proc., Latgaloje - 41,50 proc.

2006 metų spalio 7 dieną, kai buvo renkamas 9-ojo šaukimo Seimas balsavo 901 665 Latvijos piliečiai, arba 60,98% rinkimų teisę turinčių asmenų.

8-ojo šaukimo Seimo rinkimuose dalyvavo 71,3 proc. rinkėjų, o 7-ojo - 71,9 proc.

Kitus rinkėjų aktyvumo duomenis CRK praneš po 20 val., kai rinkimų apylinkės bus uždarytos balsavimui.

Vyksta ramiai, tačiau pažeidimų užfiksuota

10-ojo šaukimo Seimo rinkimai Latvijoje vyksta ramiai, agentūrai BNS sakė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovas Arnis Cimdaras. "Negavau jokio pranešimo apie incidentus, viskas vyksta ramiai ir įprastai", - sakė jis.

Tuo tarpu Valstybės policija penktadienį pradėjo tirti 13 administracinių rinkimų agitacijos taisyklių pažeidimų atvejų, BNS sakė Valstybės policijos atstovas spaudai Aigaras Berzinis.

Šeši pažeidimai buvo pastebėti Rygoje, vienas Latgaloje, du Žemgaloje ir keturi Vidžemėje.

Daugiausia - dėl paliktų agitacinių plakatų. Taip pat vienas asmuo agitavo Rygos centrinėje turgavietėje.

Balsavimui Latvijos prezidentas partiją pasirinko susipažinęs su jų programomis

Latvijos prezidentas Valdis Zatleris šeštadienį vykstančiuose parlamento rinkimuose balsavo Jūrmaloje, o partiją pasirinko remdamasis jų programomis. Po balsavimo Majorių kultūros namuose esančioje rinkimų apylinkėje, jis žurnalistams sakė, kad pasirinko įvertinęs partijų programas. Tačiau partijos pavadinimo nepasakė.

Paklaustas, ar nesunku buvo pasirinkti, V.Zatleris atsakė, kad dalyvavo visuose Seimo rinkimuose Latvijai atkūrus nepriklausomybę ir "visada išsirinkdavo, nors nelengva būdavo tai padaryti".

Prezidentas vylėsi, kad rinkėjai aktyviau dalyvaus rinkimuose, kad naujasis Seimas gautų tvirtą pasitikėjimo mandatą.

Konsultacijas su partijomis dėl premjero kandidatūros V.Zatleris ketina pradėti "euforijai pasibaigus".

"Pirmosiomis dienomis paprastai pastebima didžiulė euforija, todėl reikia leisti jai praeiti", - sakė jis, pridurdamas, kad Konstitucija leidžia premjero kandidatūrą rinkti pakankamai ilgai.

Premjeras įsitikinęs, kad rinkėjai parems dabartinę koaliciją

Lygatnės mieste rinkimuose į Seimą balsavęs Latvijos ministras pirmininkas ir susivienijimo "Vienybė" lyderis Valdis Dombrovskis sakė, kad nesirengia prognozuoti, kokie bus rinkimų rezultatai, tačiau pažymėjo, kad yra nusiteikęs optimistiškai.

"Paskutinių sociologinių apklausų rezultatai liudija, kad dabartinei koalicijai priklausančios partijos gali gauti daugumą", - sakė premjeras.

Jis pridūrė, kad naktį po rinkimų nevyks jokios derybos dėl kitos vyriausybės formavimo, tačiau sekmadienį, kai paaiškės rinkimų rezultatai, konsultacijoms rinksis dabartinės koalicijos partijos.

Žurnalistų klausiamas V.Dombrovskis priminė, kad nemato galimybės dirbti vyriausybėje, vadovaujamoje "Santarvės centro" pirmininko, netgi tada, jeigu ši politinė jėga gautų daugiausia balsų.
Kalbėdamas apie laikotarpį, kada jis vadovavo šalies vyriausybei, V.Dombrovskis pažymėjo, kad pradžia buvo nelengva, nes jis tapo premjeru labai sunkiu laiku, ir reikėjo nuveikti sudėtingą darbą - spręsti biudžeto problemas.

"Krizė dar nesibaigė, priešakyje, kaip ir anksčiau, mūsų laukia įtemptas darbas", - pridūrė jis.

Jis taip pat papasakojo, kad jokių esminių pakeitimų savo biuletenyje, vertindamas ir išbraukdamas kandidatus, jis nedarė, nes pats dalyvavo tvirtinant "Vienybės" kandidatų sąrašą.

Lygatnėje, kur premjeras balsavo, jį sutiko miesto dūmos pirmininkas Ainaras Šteinas ir vietos gyventojai. Rinkimų apylinkėje buvo juntama šventinė nuotaika, ir prieš įeinant į ją V.Dombrovskiui pradėjo skambėti muzika, kuri, premjerui išvykus, buvo išjungta.