"Automobilis susidūrė su lenkų turistų autobusu...(kuris) tapo nevaldomas ir visa jėga rėžėsi į tilto atramą", - įvykio vietoje naujienų kanalui N24 sakė Frankfurto prie Oderio policijos viršininkas Arne Feuringas.

"Aukų skaičius padidėjo iki trylikos - nuo patirtų sužeidimų mirė vyras", - sekmadienį vakare agentūrai AFP sakė policijos atstovas spaudai Jensas Quitschke.

Pareigūnas pridūrė, kad dar 19 žmonių per avariją buvo sunkiai sužeisti, šiuo metu medikai kovojai dėl kai kurių iš jų gyvybių.

Pasak jo, dar 20 autobuso keleivių patyrė lengvesnius sužeidimus.

A.Feuringas savo ruožtu agentūrai DAPD nurodė, kad septynių nukentėjusiųjų būklė kritinė. Pasak jo, kiti 27 keleiviai patyrė sužeidimus, kurie nekelia pavojaus jų gyvybei.

Kaip sakė J.Quitschke, tai rimčiausia eismo nelaimė Vokietijoje šiais metais.

Lenkijos vyriausybės vadovas Donaldas Tuskas ir sveikatos apsaugos ministrė Ewa Kopacz sekmadienį atskrido į Berlyną, kad apžiūrėtų nelaimės vietą ir susitiktų su nukentėjusiaisiais, gydomais keliose Berlyno ligoninėse.

Vienoje ligoninių D.Tuskas ir E.Kopacz, kuriuos lydėjo Brandenburgo žemės premjeras Matthias Platzeckas, aplankė tris sužeistus lenkų turistus.

Lenkų premjeras padėkojo visoms nelaimės vietoje dirbusioms Vokietijos tarnyboms, taip pat už medicininę pagalbą sužeistiesiems. Brandenburgas į avarijos vietą atsiuntė 300 gelbėtojų ir septynis sraigtasparnius.
Prieš Lenkijos vyriausybės vadovo atvykimą Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskambino jam ir pareiškė užuojautą bei pažadėjo, kad vokiečių medikai ir pareigūnai padarys viską, kad pagelbėtų nukentėjusiesiems.
"Tai ne tik mūsų draugų lenkų, bet ir mūsų nelaimė", - sakoma Vokietijos užsienio reikalų ministro Guido Westerwelle paskelbtame pareiškime.

"Reiškiame nuoširdžiausią užuojautą ir šią sunkią valandą savo mintimis esame su aukų draugais ir artimaisiais", - rašoma jame.

Po nelaimės pareigūnai kelioms valandoms uždarė judrų greitkelį A10, o per tą laiką gelbėjimo tarnybos, pasitelkusios sraigtasparnius, išgabeno sužeistuosius į ligonines, taip pat nuvalė nuo kelio nuolaužas ir pradėjo įvykio tyrimą.

Autobusų kompanijos "Pol-Bus" turistiniu autobusu važiavo 47 keleiviai ir du vairuotojai, nurodė Lenkijos ambasados Berlyne atstovė spaudai, pridūrusi, kad visos nelaimės aukos - lenkai.

Policija taip pat pranešė, kad autobusu vyko du dvylikos ir trylikos metų amžiaus vaikai, tačiau pareigūnai sakė kol kas neturintys tikslios informacijos apie visus žuvusiuosius ir sužeistuosius todėl negali pasakyti, kas jiems nutiko.

Tarp nukentėjusiųjų, kurių būklė kritinė, yra ir 37 metų moteris, vairavusi automobilį "Mercedes", kuris susidūrė su autobusu.
Autobuso vairuotojas nukentėjo, bet jo sužeidimai pavojaus gyvybei nekelia, nurodė policija.

Frankfurto prie Oderio policijos viršininkas sakė, jog pareigūnai mano, kad autobusas susidūrė su į greitkelį įvažiuojančiu automobiliu, kuris tapo nevaldomas ir ėmė slysti, ir tuomet rėžėsi į viaduko atramą.
Policijos atstovas spaudai sakė, kad automobilis tapo nevaldomas apie 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku, kai įsuko į greitkelį A10 iš kelio A113 netoli Berlyno Šėnefeldo oro uosto, į pietus nuo Vokietijos sostinės.

Susidūręs su autobusu mersedesas nulėkė į drenažo griovį.
Beveik visą sekmadienio naktį ir nelaimės rytą lijo, todėl tyrimą atliekantys pareigūnai neatmeta, kad avarija galėjo įvykti dėl nepalankių oro sąlygų.

J.Quitschke sakė, kad iš Ispanijos į Lenkiją važiavusiame autobuse buvo įvairaus amžiaus žmonių, paneigdamas anksčiau vokiečių žiniasklaidos skelbtą informaciją, kad juo vyko jaunimas.

Kelionę organizavo Zloceneco miesto Šiaurės Vakarų Lenkijoje miškų urėdija, pranešė lenkų televizija TVN24.

Europos Parlamento pirmininką lenką Jerzy Buzeką "labai nuliūdino ir sukrėtė šios tragiškos mirtys", sakom jo paskelbtame pareiškime, kurį citavo naujienų agentūra PAP.

Šcecino miesto Šiaurės Vakarų Lenkijoje prokuratūra pranešė, kad taip pat pradės tyrimą dėl šios avarijos.