Manoma, kad jau 94-oji Katalikų Bažnyčios vadovo kelionė bus vienas iš sunkiausių 81 metų nesveikuojančio popiežiaus vizitų dėl Ukrainoje tvyrančios įtampos tarp Rytų apeigų katalikų, arba unitų, ir Maskvos patriarchatui priklausančių ortodoksų.

Vėliau šeštadienį numatytas jo susitikimas su L.Kučma, kuris nepaisydamas kategoriškai neigiamos ortodoksų lyderių pozicijos sveikino popiežiaus vizitą į jo šalį. Po jų privataus pokalbio ten pat, prezidento rūmuose, įvyks Šventojo Tėvo susitikimas su grupe Ukrainos politikos, ekonomikos, mokslo ir meno veikėjų.

Maskvos ir visos Rusios patriarchas Aleksijus II šeštadienį vėl perspėjo, kad popiežiaus vizitas gali "dar labiau pakenkti" jo vadovaujamos Bažnyčios ir Vatikano santykiams. Tuo tarpu Katalikų Bažnyčia pastaruoju metu tvirtino norinti užmegzti glaudesnius ekumeninius ryšius su kitomis Bažnyčiomis.

Daugiau negu pusė Ukrainos tikinčiųjų yra ortodoksai, o Rytų apeigų katalikai, kurie daugiausia gyvena šalies vakaruose, sudaro maždaug dešimtadalį gyventojų. Tačiau popiežiaus vizitas ypatingų keblumų kelia dėl to, kad Kijevas yra laikomas Rusijos ortodoksijos lopšiu.