"Tenka išgirsti įvairių futuristinių pranašavimų apie artėjantį mūšį dėl Arkties. Mes atidžiai stebime situacijos raidą regione", - sakė jis ketvirtadienį, kalbėdamas Tarptautiniame Arkties forume Maskvoje.

Pasak premjero, "aiškiai matome, kad dauguma tokių bauginamų scenarijų Arktyje neturi realaus pagrindo".

"Jais siekiama, kad susiremtų, susivaidytų regiono valstybės, po to mėginti pasipelnyti iš to, gaudyti, kaip sakoma pas mus, žuvį drumstame vandenyje", - pabrėžė V.Putinas.

Drauge jis pripažino, kad Arktyje susikerta rimti geopolitiniai ir ekonominiai interesai.

"Bet aš visiškai neabejoju, kad esamos Arkties problemos, tarp jų žemyninio šelfo klausimai, gali būti išspręsti partnerystės dvasia, per derybas, remiantis galiojančiomis tarptautinės teisės normomis", - pažymėjo Rusijos premjeras.

Rusija plės mokslinę veiklą Arktyje

Rusija ketina atgaivinti ir plėsti savo mokslinę veiklą Arktyje, pareiškė Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas forume Arkties klausimais ketvirtadienį.

"Rusija ketina atgaivinti ir plėsti savo mokslinę veiklą Arktyje, remti fundamentaliuosius tyrimus, taip pat ir tuos, kuriuos atlieka internacionalinės mokslininkų ir ekspertų komandos", - sakė premjeras.

Pasak jo, Rusijos valdžia taip pat ketina panaudoti galimybes didžiausių Rusijos universitetų, kurie turi stiprias mokslo mokyklas ir senas sėkmingų tyrimų Arktyje tradicijas.

Rusija taip pat numato atlikti Arkties teritorijų "generalinį valymą" ir pašalinti sąvartynus, kurie kaupėsi kelis dešimtmečius, sako savo kalboje V.Putinas.

Premjeras patikino, kad nė vienas pramonės projektas nebus įgyvendintas Rusijai priklausančioje Arkties dalyje nesilaikant griežtų ekologijos reikalavimų.

"Tai - principinė pozicija. Ja mes vadovausimės ir (įgyvendindami projektus) Jamalo pusiasalyje, ir Štokmano telkinyje Barenco jūroje, ir Krasnojarsko krašto ir Jakutijos šiaurėje. Šimtuose kitų gamybos ir infrastruktūros objektų, kuriuos steigia valstybė ir verslas", - pabrėžė vyriausybės vadovas.

Jis pažymėjo, kad pagal ekspertų prognozes, jau po 50 metų Arktis gali būti vienas energetikos išteklių šaltinių ir labai svarbus pasaulio transporto mazgas.

Todėl, jo nuomone, šiandien svarbiausias uždavinys visoms arktinėms valstybėms - plačiai diegti išteklius taupančias, "protingas", pažangias technologijas, galinčias veikti darniai su gamta.