Griežtoje tyrėjų ataskaitoje taip pat atmesti Izraelio argumentai, esą aktyvistai griebėsi smurto ir dėl to Izraelio kariai buvo priversti paleisti ugnį.

Per kruviną incidentą, kuris sulaukė griežto tarptautinės bendrijos pasmerkimo, žuvo devyni turkai.

Atlikti incidento tyrimą nurodė JT Žmogaus teisių taryba.

Ataskaitoje rašoma, kad kai kurios aukos žuvo nuo veiksmų, kuriuos galima laikyti "sumarine egzekucija", ir pabrėžiama, jog Izraelio kariškiai panaudojo "nebūtiną jėgą".

Dėl to buvo padaryti "rimti žmogaus teisių ir tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai", pabrėžiama dokumente.

Jame priduriama, jog "esama aiškių įrodymų paremti patraukimą baudžiamojon atsakomybėn" už nusikaltimus, įskaitant "tyčinį nužudymą, kankinimą ar nežmonišką elgesį, tyčinį didelių kančių sukėlimą, taip pat sunkų sužalojimą ar susargdinimą".

Izraelis atmetė šią ataskaitą, pavadinęs ją "tendencinga" ir "šališka".

"Kaip laukiama iš demokratinės valstybės, Izraelis vykdė ir vis dar vykdo tyrimą dėl įvykių, susijusių su Gazos flotile", - rašoma trečiadienį vėlai vakare Izraelio užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime.

"Ataskaita... yra tokia pat tendencinga ir šališka, kaip ir ją parengusi institucija", - rašoma pareiškime.

Izraelis tvirtina, jog veikė vadovaudamasis tarptautinės teisės normomis ir turėjo teisę imtis atsakomųjų veiksmų prieš laivus, mėginusius pralaužti žydų valstybės jau ketverius metus vykdomą nuskurdusio Gazos Ruožo blokadą.

Tuo tarpu tyrimo ataskaitoje teigiama, kad pats blokados taikymas buvo neteisėtas, nes tą dieną, kai buvo surengtas kruvinas reidas, Gaza jau išgyveno humanitarinę krizę.

"Vien dėl šios priežasties blokada yra neteisėta ir negali būti paremta įstatymu. Taip yra kad ir kokios būtų priežastys, kuriomis mėginama pateisinti blokados teisėtumą", - teigiama ataskaitoje, kuri pirmadienį bus pristatyta Žmogaus teisių tarybai.

Pasak dokumento, netgi tie aktyvistai, kurie nemėgino sutrukdyti žydų kariams patekti į laivus, "patyrė sužeidimus, įskaitant mirtinus sužeidimus".

"Mažiausiai šešių keleivių nužudymo aplinkybės rodo, jog tai buvo neteisminė, savavališka, sumarinė egzekucija", - teigia tyrėjai.

"Izraelio kariškių ir kitų kartu buvusių asmenų elgesys su flotilės keleiviais buvo ne tik neproporcingas toms aplinkybėms; tai buvo visiškai nereikalingos ir neįtikėtinos jėgos demonstravimas", - rašoma ataskaitoje.

Buvusio Tarptautinio baudžiamojo teismo teisėjo Karlo Hudsono-Phillipso vadovaujamos faktų nustatymo misijos nariai tyrimo metu apklausti liudininkų ir pareigūnų vyko į Turkiją, Jordaniją bei Didžiąją Britaniją.

Kiti du tyrėjai yra buvęs Tarptautinio karo nusikaltimų tribunolo Siera Leonei vyriausiasis prokuroras Desmondas de Silva ir Malaizijos žmogaus teisių ekspertė Shanthi Dairiam.