L.Summersas, kuris vadovauja Nacionalinei ekonomikos tarybai, yra alikomas B.Obamos ekonominės politikos "vyriausiuoju architektu".

Atsistatydinimo priežasčių buvęs šalies iždo sekretorius L.Summersas nepaaiškino, tik pareiškė, kad ketina sugrįžti dėstyti į Harvardą ir rašyti veikalus fundamentinės ekonomikos klausimais.

B.Obama, komentuodamas L.Summerso sprendimą atsistatydinti, labai gerai įvertino jo darbą Nacionalinės ekonomikos tarybos vadovo poste, taip pat vylėsi, kad, kaip ir anksčiau, "galės tikėtis jo konsultacijų ir patarimų".

B.Obama pridūrė, kad L.Summersas sutiko tapti prezidento patarėjų ekonomikos klausimais grupės nariu. Kas vadovaus Nacionalinei ekonomikos tarybai po L.Summerso pasitraukimo, kol kas nepranešama.

L.Summersas - jau trečiasis svarbus ekonomikos bloko pareigūnas, paliekantis B.Obamos administraciją. Liepos pabaigoje atsistatydino iš Baltųjų rūmų Biudžeto valdybos vadovo posto Peteris Orszagas.

Rugpjūčio pradžioje iš B.Obamos administracijos pasitraukė patarėjų ekonomikos klausimais grupės vadovė Christina Romer.

P.Orszagas savo atsistatydinimo priežasčių nekomentavo, o Ch.Romer, remiantis oficialia versija, išėjo dėl šeiminių aplinkybių. Neoficialūs šaltiniai aiškino Ch.Romers pasitraukimą konfliktu su L.Summersu.

Praėjusį penktadienį B.Obama nusprendė įsteigti Vartotojų finansinės apsaugos biurą. Naują žinybą kurs Elizabeth Warren , kuri yra prezidento padėjėja ir finansų ministro specialioji patarėja.

Pranešimas apie L.Summerso ketinimą trauktis pasirodė tuo metu, kai šalies ekonomikos rodikliai tebekelia rimtą susirūpinimą.

Nors vyriausybė daro viską, kad paskatintų ekonomikos atsigavimą po krizės, šis procesas kol kas vyksta itin vangiai. Tai ypač akivaizdžiai rodo tebesantis itin aukštas Jungtinėms Valstijoms nedarbo lygis.