Demokratai, pasisakantys už tai, kad būtų atsisakyta "Neklausk, nesakyk" (Don't Ask Don't Tell, DADT) politikos, kuri buvo patvirtinta 1993-iaisiais kaip kompromisas siekiant išspręsti opią homoseksualių asmenų armijoje problemą, susidūrė su įnirtingu respublikonų pasipriešinimu.

Iš viso 56 senatoriai pasisakė už tai, kad būtų pateiktas svarstyti kasmetinis Pentagono karinių išlaidų įstatymo projektas, į kurį įtrauktas ir siūlymas panaikinti gėjams draudimą tarnauti armijoje. Kad įstatymo priėmimas būtų tęsiamas, pritrūko keturių senatorių balsų.

Prieš tai pasisakė 43 senatoriai.

"Mes nusivylę, kad negalime tęsti įstatymo priėmimo, tačiau toliau mėginsime", - sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas, paprašytas pakomentuoti įvykusį balsavimą, per kurį prieš balsavo ir du senatoriai demokratai - Blanche Lincoln bei Markas Pryoras.

Likus mažiau nei dviem mėnesiams iki lapkritį vyksiančių kadencijos vidurio rinkimų į Kongresą viešosios nuomonės apklausos rodo, kad Amerikos visuomenė tvirtai remia pastangas atsisakyti politikos, kuri verčia kariuomenėje tarnaujančius homoseksualius asmenis slėpti savo lytinę orientaciją. Priešingu atveju jiems gresia pašalinimas iš armijos.

Šios politikos kritikai teigia, kad draudimas pažeidžia ginkluotosiose pajėgose tarnaujančių homoseksualių asmenų pilietines teises ir padarė žalos JAV nacionaliniam saugumui, nes iš armijos teko pasitraukti maždaug 14 tūkst. kvalifikuotų kariškių.

Pirmadienį pastangas atšaukti šį draudimą parėmė ir ekscentriškoji atlikėja Lady Gaga.

"Lygybė yra svarbiausias Amerikos šonkaulis, - sakė dainininkė, kreipdamasi į kelis šimtus žmonių, susirinkusių į mitingą Portlando mieste Meino valstijoje. - Tačiau būdama homoseksuali aš negaliu džiaugtis geriausiu gabalu mėsos, kurį gali pasiūlyti mano šalis".