Anglijos centriniame Birmingamo mieste apie 55 tūkst. žmonių dalyvavo mišiose, per kurias buvo beatifikuotas anglų kardinolas Johnas Henry Newmanas.

Šios pamaldos vainikavo keturias dienas trukusį oficialų Šventojo Tėvo vizitą, kuris, pasak apžvalgininkų, padėjo sumažinti įtampą tarp katalikų ir anglikonų.

Tūkstančiai piligrimų, kurių daugelis susirinko dar neprašvitus, nepabūgo lietaus ir žvarbių orų, atvykę stebėti, kaip pontifikas skelbia palaimintuoju J.H.Newmaną antrojo didžiausio Britanijos miesto parke.

Per mišias, aukotas Koftono parke, piligrimai galėjo stovėti arčiau prie didžiulio balto altoriaus nei per ankstesnes pamaldas po atviru dangumi, kurios buvo aukojamos Glazge ir Londone.

"Esu praktikuojantis katalikas. Fantastiška pamatyti mūsų Šventąjį Tėvą pamatyti besilankantį mūsų šalyje. Tai patvirtina, kokia stipri čia Katalikų Bažnyčia", - sakė 47 metų Robas Lyngas, vadovaujantis vienai Birmingamo turistinių autobusų kompanijai.

"Johnas Henry Newmanas visada buvo mūsų mokymo dalis nuo labai ankstyvo amžiaus. Jis labai svarbus daugeliui Birmingamo žmonių", - pridūrė R.Lyngas, stebėdamas mišias su kavos puodeliu rankoje.

Daugelis tikinčiųjų į Birmingamą išvažiavo šeštadienio vakarą ir atvyko paryčiais, nepabūgę lietaus ir pasiryžę dalyvauti svarbiausiame dvasiniame renginyje per keturias dienas truksiantį popiežiaus vizitą Britanijoje.

Daugelis piligrimų mojavo vėliavomis, kurių dauguma buvo Vatikano spalvų, taip pat laikė daugelio šalių nacionalines vėliavas.

Pasak R.Lyngo, 83 metų Benediktas XVI palenkė į savo pusę daug kritikų, ne kartą pareiškęs, kad gailisi ir sielojasi dėl Katalikų Bažnyčią krečiančių kunigų pedofilijos skandalų.

"Manau, šis vizitas buvo netikėtas atradimas. Iš pradžių buvo labai daug kritikos. Jis atsidūrė dėmesio centre. Šalyje tris dienas buvo sustojęs gyvenimas. Joks kitas tikėjimas neįstengtų to pasiekti", - džiaugėsi jis.

Anglikonų Bažnyčią mėginęs "atnaujinti" J.H.Newmanas XIX amžiaus 4-ame dešimtmetyje galiausiai nusprendė, kad katalikų tikėjimas yra vienintelis tikrasis, ir į jį atsivertė, o vėliau netgi tapo kardinolu.

Dėl jo palikimo iki šiol įnirtingai ginčijamasi, o Bažnyčios pareigūnai neigia, kad J.H.Newmanas palaikė homoseksualius santykius su kitu kunigu, su kuriuo jie kartu gyveno 30 metų.

Jį buvo nuspręsta paskelbti palaimintuoju, kai 2001 metais vienas Bostone gyvenantis amerikietis, kuriam buvo smarkiai pažeistos nugaros smegenys, pareiškė vėl sugebėjęs atsistoti ant kojų, nes pasimeldė J.H.Newmanui. Vėliau popiežius paskelbė šį įvykį stebuklu.

Taip pat jau kalbama apie Meksikoje esą įvykusį antrąjį stebuklą, kuris leistų paskelbti šį dvasininką šventuoju.

Benedikto XVI kelionė laikoma simboliniu susitaikymo su Anglijos Bažnyčia ženklu. Šioji buvo įkurta 1534 metais, kai Anglijos karalius Henrikas VIII nutraukė ryšius su Vatikanu, kuris atsisakė nutraukti jo santuoką.

Pontifikas penktadienį susitiko su Anglijos Bažnyčios dvasiniu vadovu Kenterberio arkivyskupu Rowanu Williamsu Vestminsterio abatijoje Londone.

Sekmadienio vakarą Šventasis Tėvas išskris atgal į Romą.