"Mes kalbame apie ribotą gynybą", kuri leis ginti pasirinktus objektus "nuo riboto raketų skaičiaus", - sakė C.Powellas per Senato komiteto svarstymą Vašingtone.

"Mes nebandome sukurti tokio tipo gynybos, kuri atimtų miegą Rusijai ir Kinijai", - sakė sekretorius.

C.Powellas paragino Rusiją kategoriškai neatmesti galimybės pakoreguoti 1972 metų Priešraketinės gynybos sutarties (PGS). Tačiau, pasak sekretoriaus, jeigu Maskva atsisakys bendradarbiauti, Vašingtonas bus pasirengęs "vienašališkai žengti pirmyn".

JAV Priešraketinės gynybos planas buvo svarbi diskusijų tema per praėjusią savaitę įvykusią JAV prezidento George'o W.Busho kelionę į Europą. Jos metu G.W.Bushas susitiko su Europos Sąjungos ir NATO vadovais bei Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

JAV tvirtina, kad planuojamas priešraketinis skydas joms esąs būtinas apsiginti nuo vadinamųjų piktadarių valstybių, tokių kaip Šiaurės Korėja, Libija bei Iranas.

Tuo tarpu Rusija prieštarauja, kad ši sistema pažeis PGS, kuri tris dešimtmečius buvo ginkluotės kontrolės sutarčių pagrindas.

C.Powellas sumenkino V.Putino ir kitų pareigūnų užuominas, kad Vašingtonui vienašališkai atsisakius PGS, Rusija sustiprins savo branduolinius pajėgumus.

"Teiginiai, kad Rusija staiga pradės ginklavimosi varžybas ir pradės daryti šį, tą ir aną, manau, yra kiek perdėti - netgi pačių rusų", - sakė C.Powellas.

Jis taip pat teigė, kad tradicinė atgrasymo priemonė - "abipusiškai užtikrinto sunaikinimo" galimybė užpuolimo atveju - tebeveiks ir sukūrus JAV Nacionalinę priešraketinę gynybą (NPG).