Po kelias pastarąsias dienas trukusios didelės įtampos radikalių pažiūrų evangelikų dvasininkas Terry Jones iš pradžių paskelbė atšauksiantis šeštadienį planuotą ceremoniją, kuri, pasak JAV ir kitų šalių lyderių, gali išprovokuoti griežtą musulmonų reakciją visame pasaulyje.

Tačiau sulaukęs dygaus atsakymo į savo reikalavimą perkelti į kitą vietą Manhatane planuojamą pastatyti musulmonų kultūros centrą, pastorius pagrasino, kad gali surengti Korano deginimą, minint 2001 metai rugsėjo 11 dieną įvykdytų atakų metines.

"Skrisiu tenai šeštadienį susitikti su epicentro mečetės imamu, - iš pradžių pareiškė T.Jonesas. - Amerikos žmonės nenori, kad ten būtų mečetė, o musulmonai, be abejo, nenori, kad mes sudegintume Koraną".
Tačiau projektui Niujorke vadovaujantis imamas netrukus atmetė bet kokį susitarimą perkelti planuojamą mečetę, kuri turėtų atsirasti vos už pustrečio kvartalo nuo prieš devynerius metus teroristų sugriautų Pasaulio centro dangoraižių vietos.

"Džiaugiuosi, kad pastorius Jonesas nusprendė nedeginti Koranų", - imamas Feisalas Abdul Raufas sakė televizijai CNN atsiųstame pranešime.
Tačiau jis pridūrė: "Neketiname žaisti su savo arba kuria nors kita religija".

Floridos mieste Geinsvilyje veikiančios nedidelės bažnyčios "Dove World Outreach Center" vadovas T.Jonesas pagrasino sukelti tarptautinę krizę, žadėdamas sudeginti šventąsias musulmonų knygas šeštadienį, kai bus minimos rugsėjo 11-osios išpuolių devintosios metinės.

Šie planai sukėlė tokį didelį susirūpinimą, jog JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas asmeniškai skambino T.Jonesui, mėgindamas įtikinti jį persigalvoti ir perspėjęs, jog dėl Korano deginimo padidėtų pavojus JAV karių gyvybėms.

Retas JAV prezidento Baracko Obamos administracijos sprendimas nusileisti T.Joneso reikalavimams bendrauti su juo tiesiogiai dar labiau padidino susirūpinimą dėl galimos žalos Jungtinių Valstijų interesams pasaulyje.

Valstybės departamentas perspėjo piliečius dėl "galimų prieš JAV nukreiptų demonstracijų daugelyje šalių..., o kai kuriose gali prasiveržti smurtas".

Interpolas pranašauja "tragiškas pasekmes", o ekspertai baiminasi, kad musulmoniškose šalyse kils riaušės, panašūs į vykusias 2005 metais, kai buvo išspausdintos pranašą Muhammadą vaizduojančios karikatūros, musulmonų laikomos šventvagyste.

Pirmąjį palengvėjimą dėl T.Jones'o akivaizdaus sprendimo nusileisti pakeitė sumišimas, kai pastorius vėl pradėjo grasinti sudeginsiąs Koraną, taip pat paskelbus apie galimą susitarimą su F.A.Raufu.
Floridos mieste Orlande dirbantis imamas Mohammedas Musri sakė visiškai aiškiai pareiškęs T.Jonesui, kad negali jam pateikti jokių garantijų dėl mečetės projekto.

"Susitarėme, kad imamo biuras Niujorke surengs susitikimą ir pakvies pastorių Jonesą, kad pateiktų šį pasiūlymą, - M.Musri sakė CNN. - Mes nesame susitarę su jais - pačiu imamu arba kuo nors iš jo biuro - kad projektas Niujorke bus perkeltas arba atšauktas".

"Tačiau kai mes kalbėjome prieš kameras, jis persistengė sakydamas, kad aš pasižadėjau ir patikinau arba, kaip jis sako, pateikiau garantijas, kad tai gali nutikto. Aš to nepadariau. Aš niekaip negaliu kontroliuoti projekto Niujorke", - pridūrė imamas.

F.A.Raufas, kuris JAV valstybės departamento yra įgaliotas siekti gerinti santykius su musulmoniškomis šalimis, sakė, kad Niujorke planuojamas pastatyti islamo kultūros centras propaguos santarvę tarp skirtingų tikėjimų.

Tačiau šis planas tapo didelių ginčų objektu prieš lapkričio 2 dieną vyksiančius labai svarbius JAV Kongreso rinkimus.

Aršiausi projekto priešininkai teigia, kad mečetė, esanti taip arti rugsėjo 11-osios atakų epicentro, prilygtų paminklui šiuos išpuolius įvykdžiusiems musulmonams teroristams.

T.Jonesas pareiškė asmeniškai išsprendęs šį ginčą, grasindamas išniekinti Koraną.

"Imamas sutiko perkelti mečetę. Mes sutikome atšaukti šeštadienį suplanuotą renginį, o aš šeštadienį išskrisiu susitikti su juo", - aiškino pastorius.

Vėliau, kai derybininkai paneigė, jog buvo pasiektas koks nors susitarimas, T.Jonesas pareiškė esantis nusivylęs ir sukrėstas, kad M.Musri jam tikriausiai melavo. Dvasininkas pridūrė, jog planai sudeginti Koraną gali būti įgyvendinti, jeigu nepavyks susitarti dėl mečetės Niujorke.

"Būtume priversti iš naujo apgalvoti savo sprendimą, nes mes tai atšaukėme vadovaudamiesi jo (M.Musri) žodžiu", - pabrėžė T.Jonesas.