Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) (angl. International Atomic Energy Agency, IAEA) pranešė, kad branduolinį ginklą kuriantys Irano mokslininkai pagamino ne mažiau nei 22 kg prisodrinto urano (bent 20 proc. grynumo) – būtent šią techninę kliūtį sunkiausią įveikti gaminant ginklams naudojamą uraną.

Ekspertų teigimu, norint apginkluoti raketą, reikia bent 20 kg urano. Uranas turi būti apie 90 proc. grynumo, tačiau toks gryninimas yra gana lengvas procesas.

Šis agentūros pranešimas pasirodė nepaisant naujų sankcijų, kurias Jungtinės Tautos neseniai įvedė Iranui, tai gali padidinti įtampą ir tikimybę, kad Izraelis atakuos Irano atomines elektrines.

Šios atakos grėsmė tik neseniai buvo sumažėjusi, kai amerikiečiai užtikrino, kad norint pasigaminti bombą Teheranui prireiks daugiau nei metų.

Vienoje įsikūrusi agentūra pranešė, kad Teheranas ir toliau atvirai ignoruoja tarptautinį spaudimą pažaboti savo programą, nepaisydamas gegužės mėnesį įvestų griežtų sankcijų. Irano elgesys kelia vis didesnį nerimą agentūrai TATENA.

Jos naujausiame pranešime, kuris kitą savaitę bus pristatytas agentūros vadovams, išsakoma įvairiapusė Teherano kritika.

Šalies atsisakymas atsakyti į klausimus apie branduolinio užtaiso, kuris gali būti pritaikytas naujausioms raketoms, gamybą traktuojamas kaip sankcijų pažeidimas.

Agentūra taip pat išsakė priekaištus režimui dėl nuolatinio atsisakymo bendradarbiauti su ginklų inspekcijomis, kurios siekia įsitikinti, kad Irano atominėse elektrinėse medžiagos laikomos saugiai.

Birželio mėn. Iranas išvijo iš šalies du ginklų inspektorius, nes jie pranešė, kad mokslininkai vykdo nedeklaruotą branduolinę veiklą.