Šis žingsnis sekmadienį išprovokavo piktą reakciją.

"Tegul visi bjaurūs žmonės, kurie nekenčia Izraelio, tokie kaip Abu Mazenas (M.Abbasas), pranyksta iš šio pasaulio", - šeštadienio vakarą per savaitinį pamokslą pareiškė žydų ultraortodoksų partijos "Shas" vadovas rabinas Ovadia Yosefas.

"Tegu Dievas nubaudžia juos maru, taip pat visus bjaurius palestiniečius, kurie persekioja Izraelį", - pridūrė jis prieš Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ir M.Abbaso susitikimą Vašingtone, per kurį planuojama atnaujinti tiesiogines taikos derybas.

Palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas pasmerkė šį pareiškimą pavadindamas jį raginimu imtis genocido, taip pat paragino Izraelio vyriausybę "daugiau daryti dėl taikos ir liautis skleidus neapykantą".

"Dvasinis "Shas" vadovas tiesiogiai pakvietė vykdyti palestiniečių genocidą, ir panašu, kad Izraelio vyriausybė nepateikė jokio atsako", - sakoma S.Erakato pranešime.

"Jis konkrečiai ragina nužudyti prezidentą Abbasą su kuriuo po kelių dienų akis į akį susitiks premjeras Netanyahu. Ar taip Izraelio vyriausybė ruošia savo visuomenę taikos susitarimui?" - klausė jis.

Pranešime, paskelbtame prieš trečiadienį ir ketvirtadienį Vašingtone vyksiantį viršūnių susitikimą S.Erakatas paragino tarptautinę bendruomenę "pasmerkti oficialių Izraelio veikėjų raginimus imtis genocido".

Palestiniečių vyriausybės atstovas Ghassanas Khatibas pabrėžė, kad "Shas" yra ne kokia nors kraštutinė opozicijos grupuotė, o B.Netanyahu centro dešiniosios koalicijos partnerė.

"Tai rasistinis kurstymas, kurį paskelbė koalicijos partijos dvasinis lyderis, - sakoma Gh.Khatibo pranešime. - Šių neapykantos kupinų pareiškimų negalima laikyti politiškai nereikšmingais".

B.Netanyahu biuras nesureikšmino rabino pareiškimo ir savo pranešime nurodė, kad Izraelio vyriausybė nori taikos su palestiniečiais.

O.Yosefo pasisakymai "neatspindi požiūrio, kurio laikosi Benjaminas Netanyahu arba jo vyriausybė", siekianti taikos sutarties su palestiniečiais, skelbia premjero biuras.

Kaip sakė 11 mandatų 120 vietų Knesete turinčios "Shas" delegatas Nissimas Zeevas, O.Yosefas tik perteikė citatą iš žydų šventraščio, jog dievas sunaikins Izraelio priešus, kad atvertų kelią į taiką.

Bagdade gimęs 89 metų rabinas anksčiau arabus ir palestiniečius yra pavadinęs "žalčiais" ir "angimis", kurios "spiečiasi kaip skruzdėlės".

Jis yra panašiai atsiliepęs apie nereligingus žydus, tarp jų ankstesnį Izraelio premjerą Arielį Sharoną, kurį vadino žiauriu ir piktavaliu dėl planų iškeldinti iš Gazos Ruožo žydus naujakurius 2005 metais.

Tačiau praėjusio amžiaus 9-o dešimtmečio pabaigoje O.Yosefas palaikė kompromisą dėl teritorijų pasidalijimo su palestiniečiais.

Izraelio vyriausybės rabino pasisakymas apie palestiniečius yra "labai įžeidžiantis", sako Vašingtonas

Jungtinės Valstijos sekmadienį pasmerkė "labai įžeidžiančias pastabas, kurias išsakė vienas įtakingas Izraelio rabinas, palinkėjęs, kad palestiniečių lyderis Mahmudas Abbasas "pranyktų iš šio pasaulio".

"Apgailestaujame ir smerkiame rabino Ovadios Yosefo nesantaiką kurstančius pranešimus, - sakoma JAV Valstybės departamento atstovo spaudai Philipo Crowley (Filipo Kraulio) pranešime. - Šis pasisakymas ne vien labai įžeidžiantis - toks kurstymas kenkia taikos siekiams".

Ph.Crowley pabrėžė, kad šis pasisakymas neatspindi Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pozicijos. Žydų valstybės lyderis šią savaitę atvyks į Vašingtoną atnaujinti tiesioginių taikos derybų su M.Abbasu.