Specialiųjų policijos pajėgų pareigūnai iššovė dešimtis kulkų į ginkluoto užpuoliko pagrobtą autobusą ir išdaužė kūjais jo langus, mėgindami šturmuoti, tačiau buvo priversti ilgiau nei valandą bejėgiškai laukti išorėje, nes pagrobėjas dangstėsi įkaitais kaip gyvaisiais skydais.

Drama Manilos turistiniame rajone pirmadienį galiausiai buvo nutraukta, kai policija paleido į autobusą ašarines dujas, o snaiperis užpuoliką nušovė į galvą, tačiau iki to laiko buvo nužudyti jau aštuoni turistai.

Honkongo vyriausybė ir žmonės visame pasaulyje, kurie stebėjo per televiziją tiesiogiai transliuotą autobuso šturmą, negailėjo kritikos dėl pareigūnų veiksmų, o Manilos policijos vadas Leocadio Santiago pripažino, kad buvo padaryta klaidų.

"Pamatėme akivaizdžius galimybių ir panaudotos taktikos, taip pat pasitelktų procedūrų trūkumus. Dabar ketiname tai ištirti", - jis sakė vietos televizijai.

L.Santiago ir Filipinų prezidentas Benigno Aquino pažadėjo visapusiškai ištirti 12 valandų trukusią įkaitų dramą, kuri prasidėjo, kai iš pareigų pašalintas buvęs policininkas grasindamas automatu M16 užgrobė autobusą, kuriame buvo 25 žmonės, daugiausiai turistai iš Honkongo.

B.Aquino antradienį paryčiais vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad ši tragedija atskleidė daug trūkumų Filipinų saugumo pajėgose, reaguojant į incidentus, per kuriuos pagrobiami įkaitai.

"Buvo daug dalykų, kurie nulėmė tragediją. Akivaizdu, kad turėtume pasitaisyti", - pridūrė prezidentas, pradėjęs vadovauti šaliai tik prieš beveik du mėnesius.

Viena iš problemų, kurias jis akcentavo - jog šios dramos vaizdai buvo transliuojami žiniasklaidos, o užpuolikui leista pasisakyti per radiją. Jis taip pat galėjo stebėti padėtį per autobuse buvusį televizorių ir nuspėti policijos veiksmus.

Kita vertus, B.Aquino tvirtino, kad policija teisingai pasielgė, nusprendusi laukti ilgiau nei dešimt valandų ir tik vėliau šturmavusi autobusą, nes pareigūnai buvo įsitikinę, kad gali įtikinti užpuoliką pasiduoti.

Tačiau aukų artimieji, Honkongo vyriausybė ir žiniasklaida piktinosi dėl šios dramos tragiškos atomazgos.

"Jų veiksmai, ypač atomazga, buvo labai nuviliantys", - Honkongo vyriausiasis administratorius Donaldas Tsangas sakė žurnalistams.

Kinijos ambasada Maniloje antradienį paragino Filipinus imtis konkrečių priemonių Kinijos piliečių saugumui užtikrinti, tuo tarpu Honkongo dienraščiai priekaištavo dėl praleistų galimybių daug anksčiau nutraukti apsiaustį.

"Didelė grupė policininkų nesugebėjo pateikti į autobusą, kurį buvo apsupę beveik pusvalandį, - rašo dienraštis "Hong Kong Economic Journal". - Dėl piktinančio jų profesinės parengties ir strateginio planavimo stygiaus stebėtojams buvo pikta ir liūdna. Šios tragedijos galėjo būti išvengta".

Ponia Leung, viena iš gyvų likusių įkaitų, išvesta iš autobuso sakė, kad policijai nederėjo taip ilgai delsti imtis veiksmų.

"Autobuse buvo tiek daug žmonių, tačiau niekas neatėjo mums į pagalbą. Kodėl?" - klausė moteris.

Honkongo žiniasklaida nurodė, kad ponios Leung vyras žuvo nuo kulkų krušos, kai jis mėgino apsaugoti savo žmoną. Sutuoktinių vaikai - 14, 18 ir 21 metų - taip pat buvo autobuse, tačiau, kaip pranešama, jų likimas nežinomas.

Honkongo vyriausybė organizavo du užsakomuosius lėktuvų reisus, kuriais į Manilą buvo atskraidinti įkaitų artimieji, taip pat psichologai, gydytojai ir socialiniai darbuotojai.

Tragedijos sukrėstoje Kinijos teritorijoje paskelbus gedulą vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, o biržos makleriai pagerbė aukas tylos minute.

Buvęs Filipinų policijos vyresnysis inspektorius Rolando Mendoza užgrobė autobusą, kaip pranešama, mėginęs tokiu beprotišku būdu paneigti kaltinimus dėl pinigų prievartavimo, dėl kurių jis buvo pašalintas iš pareigų 2008 metais.

55 metų R.Mendoza reikalavo, kad policijos vidinio tyrimo komisija iš naujo nagrinėtų jo bylą. Pareigūnas kaltintas reikalavęs pinigų iš vieno įtariamo narkotikų prekeivio.

Kol nebuvo susikompromitavęs, R.Mendoza laikytas pavyzdingu pareigūnu, kurį viršininkai buvo pripažinę vienu iš dešimties geriausių šalies policininkų.

Likusi gyva įkaitų dramos dalyvė pažėrė priekaištų

Viena Honkongo pilietė, kurios vyras ir dvi dukros žuvo per įkaitų dramą Maniloje, iš viso nusinešusią aštuonių turistų gyvybes, antradienį verkdama kaltino Filipinų pareigūnus dėl nesugebėjimo išvengti tragedijos.

Moteris, prisistačiusi ponia Leung, sėdėjo raudodama prie vienos ligoninės Maniloje, kai buvo patvirtinta, kad žuvo jos 14 ir 21 metų dukros.

Honkongo gyventojos 18-metis sūnus, kuris buvo sunkiai sužeistas į galvą, gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, praneša žiniasklaida.

Leung sakė, kad jos vyras žuvo per pirmadienį vykusią įkaitų dramą, mėgindamas neleisti buvusiam policininkui Rolando Mendozai (Rolandui Mendosai) pulti kitų užgrobtame turistų autobuse buvusių žmonių. Visi penki Leungų šeimos nariai buvo atvykę į Manilą per atostogas.

"Filipinų vyriausybė... Negaliu su tuo susitaikyti. Kodėl jie taip su mumis pasielgė?" - moteris sakė į Manilą atskridusiems Honkongo pareigūnams. Šio susitikimo vaizdą parodė televizija "Cable News".

Leung smerkė Filipinų pareigūnus, kad šie ryžosi šturmuoti autobusą tik po 12 valandų trukusių derybų su R.Mendoza - iš pareigų pašalintu buvusiu policininkus, kuris reikalavo grąžinti jį į darbą.

"(Užpuolikas) nenorėjo mūsų žudyti. Jis tik pradėjo šaudyti, kai žlugo derybos", - kūkčiodama skundėsi honkongietė. - Kodėl jam nesumokėjo? Nesuprantu, kodėl jam negalėjo duoti pinigų".

Leung pridūrė, jog autobuse apsimetė negyva, kad išsigelbėtų ir "pasirūpintų savo vaikais".

"Tačiau abi jos žuvo", - sielvartavo motina.

Pirmadienio naktį išlaipinta iš autobuso Leung sakė žurnalistams nežinanti, kur yra trys jos vaikai, tačiau nurodė, kad jos vyras žuvo kaip didvyris.

"Jis elgėsi labai drąsiai. Išsiveržė į priekį, mėgindamas sutrukdyti įkaitų grobikui nužudyti kitus žmones ir pasiaukojo", - pasakojo ji.

Pranešama, jog taip pat didvyriškai elgėsi 31 metų turistų grupės vadovas, kuris taip pat žuvo. Jis savo mobiliuoju telefonu kelis kartus perspėjo Honkongo kelionių agentūrą "Hong Thai Travel", kad autobusas užgrobtas, nors netoliese stovėjo automatu ginkluotas R.Mendoza.

Agentūros darbuotojas paskambino Manilos policijai, kuri pradėjo tragiškai pasibaigusią operaciją.

"Hong Thai Travel" antradienį atidarė internetinį forumą, kuriame žmonės gali pareikšti užuojautą dėl nužudyto grupės vadovo Tse Ting-chuno, kuris šioje kompanijoje dirbo nuo 1999 metų, agentūros atstovė sakė naujienų agentūrai AFP.