Ko verti lyderiai geriausiai paaiškėja tuo metu, kai jie labiausiai reikalingi nelaimės ištiktiems žmonėms. Ši vasara parodė, kad ne vienam jų už savo šalies piliečių bėdas svarbesnės asmeninės pramogos.

Bene labiausiai pasižymėjo Pakistano prezidentas Asifas Ali Zardari. Jo nebuvo šalyje, kai po liūčių kilo neregėtas potvynis, pareikalavęs beveik 1600 žmonių gyvybių ir palikęs be namų 15 mln. žmonių. A.A.Zardari tuo metu ramiai keliavo po Europą. Jo nepaveikė net JAV pareigūnų asmeniniai raginimai nutraukti prašmatnią ir pramogų pilną kelionę, per kurią Pakistano prezidentas apsistodavo viešbučiuose, kur viena naktis kainuoja 11 tūkst. dolerių.

"Pagyrimo" nusipelnė ir Maskvos meras Jurijus Lužkovas, kuris tuo metu, kai Maskvą alino siaubingi karščiai ir durpynų gaisrų smogas, Austrijos Alpėse mėgavosi fizioterapijos procedūromis.

Daugiau pašaipų nei pykčio sukėlė kandidato į Haičio prezidentus hip-hopo muzikanto Wyclefo Jeano dingimas šalyje, kuri labai sunkiai atsigauna po katastrofiško žemės drebėjimo. Dar nepatvirtintas kandidatas į prezidentus mįslingai dingo po to, kai pasipylė grasinimai susidoroti už tai, kad švaistė labdaros fondo lėšas pirkdamas mėsą prijaukintam liūtui ir mokėdamas už spalvingos rinkimų platformos įrengimą. Apie tai paskelbė interneto tinklalapis "The Smoking Gun". Haičio gyventojams jau kilo pagrįstas klausimas, ar W.Jeanas tinkamas vadovauti šaliai, kurioje daugiau kaip milijonas žmonių prarado namus, o 70 proc. gyventojų darbo. Reperiui-politikui dabar reikės įdėti dvigubai daugiau pastangų, kad atkurtų savo įvaizdį.

Prie nepatikimų vadovų priskirtas ir buvęs britų kompanijos "British Petroleum" (BP) prezidentas Tony Haywardas. Jis į šį "garbingą" sąrašą pakliuvo už tai, kad "naftos platformos Meksikos įlankoje sprogimo dviejų mėnesių sukaktį pažymėjo jachtų lenktynėmis šalia Jungtinės Karalystės krantų.