Dar viena branduolinė Indijos varžovė - Pakistanas, taip pat neturi lėktuvnešių.

Indijos gynybos ministras istoriniu įvykiu pavadino faktą, kad Indija nusipirko lėktuvnešį su ant jo besibazuojančiais naikintuvais MiG-29. "Šie kontraktai - tai mūsų karinio techninio bendradarbiavimo gairė, jie padeda stiprinti mūsų gynybą, mokslinius ir dvišalius ryšius apskritai", - sakė jis bendroje spaudos konferencijoje su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Ivanovu.

Sunkusis lėktuvnešis kreiseris "Admiral Gorškov", kuris drauge su jam priklausančiais naikintuvais ir kovos sraigtasparniais kainuoja daugiau kaip 1,5 mln. dolerių, Indijos karinių jūrų pajėgų ministerijai bus perduotas iki 2008 metų. Beveik pusė šio sandorio sumos tenka naikintuvų MiG-29 tiekimui. Delis įsipareigojo nupirkti ne mažiau kaip 20 denio naikintuvų MiG-29K už maždaug 700 mln. dolerių.

Iki tol Indija turėjo tik vieną riboto veikimo spindulio lėktuvnešį "Viraat", kurio paskirtis buvo ginti šalies jūrų sienas. Įsigijęs naująjį, Indijos laivynas galės išvesti lėktuvnešių grupę į Pietų Kinijos jūrą, kad prireikus smogtų Kinijai.

Per penketą ateinančių metų Rusija modernizuos lėktuvnešį "Admiral Gorškov", kuris pakeis praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje iš Indijos laivyno sudėties pašalintą lėktuvnešį "Vikrant".

Indijos karinio jūrų laivyno vadas Madhvendra Singhas praėjusį mėnesį pabrėžė, kad "Admiral Gorškov" yra "labai, labai galingas laivas, visiškai pakeisiantis padėtį jūroje".

Anksčiau Indija taip pat yra pareiškusi, kad per dešimt metų pradės kurti savo lėktuvnešius, tačiau analitikai mano, kad praeis kur kas daugiau laiko, kol Indija bus pasirengusi statyti tokios klasės laivus.

Indijos laivynas turi apie 140 laivų, kurių didžioji dalis pasenę. Pastaruosius keletą metų Indijos laivai aktyviai patruliavo visame Indijos vandenyną.

Lėktuvnešis "Admiral Gorškov" buvo pastatytas Sovietų Sąjungoje devintojo dešimtmečio viduryje. Po modernizacijos jis bus atnaujintas 65-70 proc.