Ši karinio rengimo programa buvo dalis JAV globalinių veiksmų kovojant su terorizmu ir pradėta įgyvendinti tuomet, kai pasitvirtino Rusijos būgštavimai, jog Gruzijos Pankisio tarpukalnėje veikia čečėnų kovotojai ir tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" nariai.

Amerikiečiai parengė tris Gruzijos armijos batalionus.

Amerikos karinių instruktorių, padedančių Tbilisiui modernizuoti nacionalinę armiją, programa turėjo baigtis šių metų kovą.

Kaip iš Tbilisio pranešė žurnalistė Natalija Antelava, šeštadienį Amerikos ambasadorius pareiškė, kad Vašingtonas nusprendė tęsti Gruzijos kariškių rengimą dabar jau pagal naują ir nuolatinę programą.

Apie jos detales kol kas nepranešama, bet, analitikų nuomone, Gruzijos vadovybė apsidžiaugs bet kokia JAV karinės pagalbos forma ir laikys ją saugumo santykiuose su Rusija garantija.

Maskvai Kaukazas - strategiškai svarbus ir energetikos išteklių turtingas regionas. Rusijos atsisakymas per trumpą laiką iškeldinti savo karines bazes iš Gruzijos labai neigiamai atsilieps dviejų šalių santykiams.

Naujasis Gruzijos vadovas Michailas Saakašvilis pareiškė, kad Rusijos kariuomenės išvedimo problema bus viena iš prioritetinių jo vyriausybės veikloje.

JAV, turinčioms savų interesų Kaukaze, pirmiausia rūpi milijardus dolerių kainuojančio projekto transportuoti Kaspijos naftą likimas, ir jos remia Tbilisio reikalavimus.

Praėjusią savaitę Amerikos administracija kreipėsi į Rusiją, ragindama išvesti savo kariuomenę ir net pareiškė esanti pasirengusi apmokėti dalį su tuo susijusių išlaidų.