Pirmą kartą per mažiausiai ketvirtį amžiaus joks vyriausybės ministras nenuvyko į šią Tokijuje esančią šventyklą, skirtą 2,5 mln. japonų karių, kritusių pilietiniuose ir užsienio karuose, dvasioms, tarp jų - karo metų premjerui Hideki Tojo bei kitiems nuteistiems karo nusikaltėliams.

Kinija ir Pietų Korėja, patyrusios didžiausią japonų agresiją, Jasukunio šventyklą laiko ankstesnio Japonijos militarizmo simboliu.

Šioje šventykloje yra gerbiama iš viso 14 Antrojo pasaulinio karo laikų lyderių, kuriuos sąjungininkų tribunolas pripažino A kategorijos karo nusikaltėliais.

Šios metinės yra pirmosios nuo to laiko, kai premjero Naoto Kano centro kairiųjų Demokratų partija pernai nušalino konservatyvią Liberalų demokratų partiją (LDP), beveik be pertraukų valdžiusią pusę šimtmečio.

N.Kanas ir imperatorius Akihito, kurio tėvas Hirohito lygiai prieš 65 metus paskelbė kapituliaciją, dalyvavo minėjime Tokijuje ir pakartojo pažadą, kad Japonija daugiau niekada nekariaus.

"Per karą Japonija padarė reikšmingos žalos ir (suteikė) skausmo daugeliui šalių, ypač - Azijos šalių žmonėms, - per ceremoniją sakė N.Kanas. - Aš labai dėl to apgailestauju ir reiškiu savo nuoširdžią užuojautą aukoms ir jų šeimoms".

Imperatorius Akihito sakė: "Čia aš žvelgiu atgal į istoriją ir karštai viliuosi, kad tie baisūs karo įvykiai niekada nebus pakartoti".

Prieš ceremoniją N.Kanas aplankė Tokijo nacionalines kapines, kur padėjo puokštę šimtams tūkstančių užsienyje žuvusių japonų karių pagerbti.

Tačiau N.Kanas ir jo ministrų kabinetas yra pažadėję nesilankyti Jasukunio šventykloje, kur anksčiau reguliariai lankydavosi įvairūs LDP nariai, taip išprovokuodami pasipiktinimą Kinijoje ir Korėjos pusiasalyje, kur niekaip neblėsta prisiminimai apie karo metais japonų vykdytus žiaurius nusikaltimus.

Tai pirmas kartas mažiausiai nuo 1985-ųjų, kai buvo pradėti registruoti tokie įvykiai, kai per kapituliacijos metines joks ministras neapsilankė šioje šventykloje, praneša vietos žiniasklaida.

82 metų Hirokuni Tanaka, buvęs japonų jūreivis, kuris Jasukunio šventykloje apsilanko kiekvienais metais, nusivylė tuo, kad šiemet čia neatvyko joks ministras.

"Ar jie atsisako būti japonai?" - klausė jis, mojuodamas Japonijos karine vėliava, laikoma Japonijos militarizmo Azijoje simboliu.

Buvęs premjeras Junichiro Koizumi per savo kadenciją 2001-2006-aisiais prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje lankydavosi kasmet, taip nuolat papiktindamas Kiniją ir Pietų Korėją.