Pranešta apie keturis gaisrus, kurie kilo radioaktyviomis medžiagomis užterštuose Vakarų Rusijos regionuose, įskaitant smarkiai apšvitintas vietoves Briansko srityje, pranešė organizacijos „Greenpeace“ Rusijos padalinys antradienį. Briansko sritis ribojasi su Baltarusija ir Ukraina.

„Dėl gaisrų šiose vietovėse radiacijos lygis neabejotinai padidės, – pasakė Vladimiras Čuprovas, „Greenpeace Russia“ energijos programos vadovas. – Dūmai su radioaktyviomis dalelėmis pasklis aplinkoje. Kiek dūmų pateks į aplinką, priklausys nuo vėjo.“

Antradienį Rusijos federalinės miškų apsaugos tarnybos pareigūnai patvirtino, kad užterštose vietovėse taip pat siaučia gaisrai ir prisipažino, kad šis neapsižiūrėjimas įvyko dėl neseniai miškų apsaugos tarnyboje įvestų pakeitimų. Jis išreiškė apgailestavimą dėl padidėjusios tikimybės, kad radioaktyvūs dūmai gali patekti į gyvenamas vietoves.

Kol kas neaišku, kokią grėsmę sveikatai gali kelti radiacija, ir koks radioaktyvių dalelių kiekis pateko į aplinką per šias kelias savaites, kai dėl Rusijoje siaučiančių miškų gaisrų didžiulėse teritorijose tvyro dūmai ir smogas.

Potencialų pavojų kelia radioaktyvios dalelės, kurių sluoksnis nusėdo dideliuose Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos regionuose po ketvirtojo Černobylio elektrinės reaktoriaus sprogimo, kuris įvyko 1986 m. balandžio 26 d.