Premjeras Naoto Kanas savo pranešime išreiškė nuoširdų apgailestavimą dėl "kančių", sukeltų per Japonijos kolonijinį valdymą Korėjoje 1910-1945 metais.

Šis atsiprašymas, kurį antradienį vykusiame ministrų kabineto posėdyje patvirtino N.Kano centro kairioji Japonijos demokratų partija (DPJ), taip pat buvo paskelbtas prieš paminint Pietų Korėjos išlaisvinimą 1945 metų rugpjūčio 15 dieną.

N.Kanas pareiškė "gilų apgailestavimą ir nuoširdų atsiprašymą dėl kolonijinio valdymo sukeltos milžiniškos žalos ir kančių".

"Dėl prieš jų valią vykdyto kolonijinio valdymo... iš Korėjos žmonių buvo atimtas tautiškumas ir kultūra, o jų etninis pasididžiavimas buvo skaudžiai užgautas", - pabrėžė Japonijos premjeras.

Jis pridūrė, kad Japonija "artimiausioje ateityje" perduos Pietų Korėjai iš pusiasalio išvežtus vertingus kultūros objektus, kuriuos grąžinti reikalavo Seulas. Tarp jų bus kai kurie Korėjos paskutinės karališkosios Čosono dinastijos istoriniai dokumentai.

Pietų Korėja palankiai įvertino Tokijo pranešimą, sakydama, kad šis atsiprašymas žymi dar glaudesnių dvišalių santykių pradžią.

Japonijos premjerai per kelis pastaruosius dešimtmečius ne kartą išreiškė apgailestavimą dėl jų šalies agresyvios invazijos į Aziją. Vienu iš svarbiausių tokių atsiprašymų laikomas 1995 metais paskelbtas tuomečio vyriausybės vadovo Tomiichi Murayamos pranešimas.

Tačiau Azijos šalys šiuos Japonijos žingsnius susitaikymo link dažniausiai atmesdavo kaip nenuoširdžius - iš dalies dėl kai kurių konservatyvių pažiūrų Tokijo įstatymo leidėjų nenoro pripažinti Japonijos įvykdytą agresiją.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshito Sengoku, per savo ankstesnę teisininko praktiką kovojęs dėl etninių korėjiečių teisių Japonijoje, praėjusią savaitę sakė, kad vyriausybei derėtų pagalvoti apie kompensacijas nuo kolonijinio valdymo nukentėjusiems asmenims.

Tačiau ši pastaba supykdė daugelį konservatyvių politikų, taip pat iš valdančiosios partijos, kurie mano, jog naujas pareiškimas būtų nereikalingas ir sustiprintų Japoniją žeminančią "atsiprašymų diplomatiją".

Japonija kolonizavo Korėją 1910 metais, rugpjūčio 22 dieną pasirašiusi aneksijos sutartį, kuri įsigaliojo tų pačių metų rugpjūčio 29 dieną.

Ši aneksija buvo nutraukta 1945 metų rugpjūčio 15 dieną, kai užbaigdama Antrąjį pasaulinį karą Japonija kapituliavo JAV vadovaujamoms sąjungininkų pajėgoms. Vėliau Korėjos pusiasalis buvo padalytas į komunistinę Šiaurę ir kapitalistinius Pietus.

Japonija ir Pietų Korėja normalizavo santykius 1965 metais, kai Tokijas padidino Seului teikiamą ekonominę pagalbą, o pastarasis sutiko nereikalauti reparacijų dėl kolonijinio valdymo.