"Ji sakė, kad vakare ją pažadino. Kažkokie vyrai pasibeldė į duris. Juos buvo pasiuntęs Charlesas Tayloras ir jie jai perdavė didžiulį deimantą", - sakė M.Farrow Hagoje posėdžiaujančiam tribunolui, kuris nagrinėja buvusio Liberijos prezidento bylą.

M.Farrow ir buvusi N.Campbell agentė Carole White buvo iškviestos duoti parodymų apie 1997 metų rugsėjį tuomečio PAR prezidento Nelsono Mandelos organizuotus labdaringus pietus, po kurių du nepažįstami vyrai esą perdavė N.Campbell kapšelį su nešlifuotais deimantais, kurį atnešė į jos kambarį svečių namuose.

Abiejų liudininkių pasakojimai prieštarauja N.Campbell parodymams, jog ji nežinojusi, kas jai pasiuntė dovaną tą vėlų vakarą.

Prokurorai mėgina susieti šią dovaną su Ch.Tayloru, kurį jie kaltina atsivežus į PAR nešlifuotų deimantų siekiant "juos parduoti... arba iškeisti į ginklus" Siera Leonės sukilėliams.

Tamsų dryžuotą kostiumėlį vilkinti M.Farrow sakė, jog kitą dieną per pusryčius N.Campbell "dar prieš atsisėsdama" pasipasakojo apie gautą dovaną.

Ji esą taip pat sakė "ketinanti perduoti juos Nelsono Mandelos vaikų fondui", nurodė aktorė.

N.Campbell ketvirtadienį sakė teisėjams, jog du neprisistatę vyrai jai įteikė kapšelį su "pažiūrėti drumstais akmenėliais", o PAR policija patvirtino, kad gražuolei buvo perduoti deimantai.

Tačiau manekenė tvirtino nežinojusi, kas jai pasiuntė šią dovaną, nors "numanė", jog tai padarė Ch.Tayloras.

"Naomi Campbell sakė gavusi juos iš Charleso Tayloro", - paliudijo M.Farrow, kuri prisiminė, jog supermanekenė tąsyk atrodė "nudžiugusi".

M.Farrow pridūrė, kad N.Campbell minėjo tik "vieną didelį deimantą", o ne daugiau.

"Jų galėjo būti dešimtys. Nežinau, kiek deimantų buvo. Aš jų nemačiau", - sakė aktorė.

Paklausta, kodėl šių faktų neatskleidė prokurorams, kurie į ją kreipėsi pernai, M.Farrow sakė nežinojusi, kad incidentas bus "toks esminis".

"Taip, manau, kad gailiuosi, jog nesumojau anksčiau", - pareiškė ji.

M.Farrow buvo iškviesta liudyti pirmoji, nors prokurorų pateiktame liudininkų sąraše pirmąja buvo įrašyta C.White

Ch.Tayloro advokatas Courtenay Griffiths pareiškė protestą dėl šio sukeitimo, tačiau teisėjai leido prokurorams tęsti liudininkių apklausą.

Manoma, kad C.White taip pat užginčys N.Campbell išdėstytą įvykių versiją: ji sakė prokurorams, kad N.Campbell ir Ch.Tayloras "lengvai flirtavo" per labdaringus pietus, taip pat nurodė girdėjusi, kaip pastarasis jai pažadėjo padovanoti deimantų.

"Buvo susitarta, kad jis atsiųs kelis vyrus su dovana", - sakoma gegužę prokurorų atliktos C.White apklausos ištraukose.

C.White pasakojo, kad N.Campbell "atrodė susijaudinusi dėl tų deimantų ir nuolat apie juos kalbėjo".

Pasak supermanekenės agentės, tą vakarą į N.Campbell kambario duris pasibeldė du vyrai, kurie esą perdavė jai į "nutriušusią popieriaus skiautę" suvyniotus apie šešis "mažus pilkšvus akmenėlius".

C.White pasakojo, jog tuomet susidaręs "įspūdis, kad panelė N.Campbell nusivylė, nes ji galvojo, jog gaus didelį žėrintį deimantą, o šie atrodė kaip paprasti akmenėliai".

Buvusi N.Campbell agentė patvirtino, kad manekenė gavo Tayloro jai pažadėtus deimantus

N. Campbell vieną vėlų 1997 metų rugsėjo vakarą gavo dovanų deimantų, kuriuos jai įteikti pažadėjo buvęs Liberijos prezidentas Charlesas Tayloras. Tai pareiškė buvusi supermankenės agentė Carole White, pirmadienį duodama parodymus karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui kaltinamo Ch.Tayloro teismo procese Hagoje.

Jos teigimu, buvęs Liberijos lyderis per kviestinius tuometinio Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidento Nelsono Mandelos pietus pažadėjo juodaodei gražuolei padovanoti deimantų.

C.White Specialiojo tribunolo Siera Leonei teisėjams pasakojo, kad du vyrai naktį atvyko į svečių namelį, kuriame buvo apsistojusi supermanekenė, "ištraukė nutriušusią popieriaus skiautę ir ištiesė ją panelei N.Campbell sakydami: "Tai deimantai"

"Ji parodė juos man, - sakė buvusi N.Campbell agentė. - Ji buvo nusivylusi, nes jie netviskėjo".
Praėjusi ketvirtadienį duodama parodymus tribunole N.Campbell papasakojo po kviestinių pietų gavusi dovanų "pažiūrėti drumstų akmenėlių". Tačiau ji tvirtino nenumaniusi, kad brangakmenius gavo būtent iš Ch.Tayloro.

C.White, kuri tuo laikotarpiu buvo supemanekenės agentė, teisme pasakojo, kad N.Campbell ir Ch.Tayloras per kviestinius pietus sėdėjo greta ir flirtavo.

Kažkuriuo metu "ji man pasakė, kad jis ketina padovanoti jai deimantų", sakė C.White ir pridūrė: "Ji buvo labai susijaudinusi".

Ch.Tayloras tuo metu, pasak C.White, "dėl kažko susitarė, jog bus kažkokia dovana su deimantais". "Jis šypsojosi ir pritariamai linksėjo galva", - pasakojo buvusi agentė.

Jos teigimu, po pietų N.Campbell aptarė su buvusiu Liberijos prezidentu ir dar dviem vyrais, kaip bus pristatyta dovana.

Ekspertai: N.Campbell iš tikrųjų padovanoti nešlifuoti deimantai

Naomi Campbell
Britų supermanekenei Naomi Campbell 1997 metais po labdaringų pietų su tuomečiu Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentu Nelsonu Mandela padovanoti nešlifuoti akmenys iš tiesų yra deimantai, sekmadienį patvirtino policija.

Šiuos deimantus kitą dieną po gavimo iš N.Campbel paėmė buvęs Nelsono Mandelos vaikų fondo vadovas Jeremy Ratcliffe'as, kuris baiminosi, kad gražuolė pažeistų įstatymus, jeigu išvežtų brangakmenius iš šalies.

N.Campbell praeitą ketvirtadienį davė parodymus Hagoje posėdžiaujančiam tarptautiniam teismui, nagrinėjančiam buvusio Liberijos lyderio Charleso Tayloro įtariamų karo nusikaltimų bylą. Ji pasakojo po labdaringų pietų gavusi "pažiūrėti drumstų akmenėlių".

Tačiau ji pareiškė nežinojusi, ar tie akmenėliai yra "kruvini deimantai". N.Campbell taip pat tvirtino nenumaniusi, kad brangakmenius gavo iš Ch.Tayloro, nes juos esą perdavė du nepažįstami vyrai.

PAR policijos tyrimų padalinio "Hawks" atstovas Musa Zondi nurodė, jog ekspertai patvirtino, kad N.Campbell gauti akmenys yra deimantai.

"Buvo patvirtinta, jog tai deimantai", - sakė M.Zondi ir pridūrė, kad policija pradėjo tyrimą, siekdama nustatyti šių brangakmenių kilmę.
Pietų Afrikos Respublikos įstatymai draudžia asmenims turėti nešlifuotų deimantų.

J.Ratcliffe'as deimantus pareigūnams perdavė ketvirtadienį, netrukus po N.Campbell liudijimo teisme.