Maskvą jau antrą dieną iš eilės gaubia tiršti dūmai, atnešti pietryčių vėjo iš regionų, kuriuose labiausiai siautėja durpynų ir miškų gaisrai. Meteorologai sako, kad vėjo kryptis kelias ateinančias dienas tikriausiai nesikeis.

Ore pasklidusių teršalų, tokių kaip anglies viendeginis, koncentracija dar padidėjo ir šiuo metu įprastą lygį viršija šešis kartus - labiausiai per visą matavimų istoriją, nurodė Maskvos sveikatos apsaugos pareigūnai.

Smogas taip pat skverbiasi į pastatus ir metropoliteno sistemą.
"Nebegaliu kęsti, - skundėsi 25 metų Ana Kozyriova. - Mano tėvai išvažiavo iš miesto, bet aš dėl darbo negaliu išvykti. Tenoriu normaliai kvėpuoti".

"Dūmai visur - namuose, prekybos centruose ir metropolitene", - sakė 29 metų architektas Romanas Morozovas.

Dėl smogo matomumas sumažėjo iki kelių šimtų metrų, o apie 12 lėktuvų, skridusių į Domodedovo ir Vnukovo oro uostus Maskvoje, buvo nukreipti kitur. Dar maždaug 40 skrydžių iš Domodedovo šeštadienį buvo atidėti, kol pagerės matomumas, praneša naujienų agentūra "RIA Novosti".

Šalyje šeštadienį tebeliepsnojo beveik 600 atskirų gaisrų, daugiausiai vakariniuose Rusijos regionuose, nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Pranešama, kad liepsnos per pastarąją parą apėmė dar didesnę teritoriją. Šimtai miškų ir durpynų gaisrų Rusijoje įsiplieskė šalį užklupus didžiausiai kaitros bangai per 130 metų meteorologinių matavimų istoriją.

Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnai paragino gyventojus lauke dėvėti apsaugines kaukes, o patalpose iškabinti drėgnus rankšluosčius, kurie pritrauktų dulkes ir vėsintų orą.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog dėl smogo į medicinos įstaigas kreipėsi šimtai žmonių.

Gaisrai nusinešė jau mažiausiai 52 žmonių gyvybes, taip pat sunaikino apie 2 000 namų. Rusijos pareigūnai pripažino, jog liepsnas malšinančių 10 tūkst. ugniagesių nebepakanka.

Tą pačią išvadą padarė daugelis gyventojų, kurie pasakojo, kad ugnis nušlavė jų kaimelius per kelias minutes.

Maskvoje, kurioje vidutinė oro temperatūra vasarą būna apie 23 laipsnius Celsijaus, šeštadienį priartėjo prie 38 laipsnių. Tuo tarpu sinoptikai orų permainų kol kas nežada ir kitą savaitę.