Juodaodė gražuolė paneigė žinojusi, kas jai atsiuntė tariamai "kruvinus deimantus". Ji tvirtino, jog tik tuomet, kai kitą rytą apie dovaną papasakojo manekenių agentei Carole White ir aktorei Miai Farrow, ji nusprendusi, jog brangakmenius padovanojo Ch.Tayloras.

N.Campbell liudijo tribunole, kuriame teisiamas Ch.Tayloras, neigiantis, kad gaudavo deimantus mainais už ginklus sukilėliams, kurie žudė, prievartavo ir luošino civilius Siera Leonės gyventojus, nukapodami jiems galūnes ir išpjaustydami ant jų kūnų savo inicialus.

Brangi dovana į N.Cambell kambarį buvo pristatyta 1997 metais po kviestinių pietų, kuriuos organizavo tuometinis Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela.

Manekenė pasakojo, kad tą vakarą ją pažadino beldimas į duris, kurias atidariusi ji pamatė du vyrus.

"Jie padavė man kapšelį ir pasakė: "Dovana jums". Jie neprisistatė", - sakė tribunolui N.Campbell, kuri vilkėjo dviejų dalių smėlio spalvos kostiumėlį, plaukus buvo susisukusi į stilingą kuodą ir pasipuošusi grandinėle su tviskančiu pakabučiu.

Pasak manekenės, ji buvo labai pavargusi, todėl pasidėjusi kapšelį prie lovos užmigo ir tik ryte pažiūrėjo, kas jo viduje.

"Viduje pamačiau kelis akmenėlius. Labai mažus, pažiūrėti drumstus", - sakė N.Campbell ir pridūrė, jog "nebuvo jokio paaiškinimo, jokio raštelio".

Supermanekenė teisėjams sakė "iš karto nepagalvojusi", jog kapšelyje esantys "nmešvarūs akmenėliai" yra deimantai.

"Žinote, esu pratusi matyti spindinčius deimantus, gulinčius dėžutėje", - sakė N.Campbell.

Prie pusryčių stalo ji apie dovaną papasakojo C.White ir Mia Farrow.

"Viena jų pasakė: "Akivaizdu, jog tai nuo Charleso Tayloro", o aš atsakiau: "Manau, taip", - pasakojo N.Campbell.

Pranešimas, kad juodaodė supermanekenė iškviesta duoti parodymų tribunole, vėl pakurstė žiniasklaidos susidomėjimą trejus metus trunkančiu Ch.Tayloro teismo procesu, kuris jau buvo atslūgęs.

Buvusiam Liberijos prezidentui pareikšta iš viso vienuolika kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui dėl jo vaidmens 1991-2001 metais Siera Leonėje vykusiame pilietiniame kare, nusinešusiame apie 120 tūkst. gyvybių.

Specialiojo tribunolo Siera Leonei prokurorai iškvietė liudyti 40-metę N.Campbell, siekdami paneigti Ch.Tayloro tvirtinimą, kad jis niekada neturėjo nešlifuotų deimantų.

Deimantus atidavė N.Mandelos fonde dirbusiam draugui

N.Campbell sakė atidavusi akmenėlius draugui, dirbusiam Nelsono Mandelos vaikų fondui, kad "jis ką nors su jais padarytų".

"Nenorėjau jų pasilikti", - sakė manekenė, pridūrusi, kad kapšelyje buvo "galbūt trys, du ar trys" akmenėliai.

N.Campbell sakė, jog po to vakaro nebuvo susitikusi su Ch.Tayloru ir nekalbėjo su juo apie dovaną, kuri, pasak manekenės, jai nepasirodė keista.

"Nuolat gaunu dovanų, taip pat ir naktį", - aiškino ji teismui, pridūrusi, kad "man įprasta gauti dovanas".

Pasak prokurorų, 62 metų buvęs Liberijos lyderis atsivežė deimantus į Pietų Afriką, kad juos "parduotų ar iškeistų į ginklus".

Ch.Tayloras, kuris kaltinamas siekęs "politinės ir fizinės Siera Leonės kontrolės, kad galėtų naudoti jos gausius gamtos išteklius... deimantus", paneigė šiuos kaltinimus.

C.White ir M.Farrow, dalyvavusios minėtuose kviestiniuose pietuose PAR, parodymus apie N.Campbell gautą dovaną duos pirmadienį.

C.White tvirtina buvusi kambaryje, kai N.Cambell buvo pristatyti deimantai. Tuo tarpu M.Farrow sako, kad supermanekenė prie pusryčių stalo jai pati papasakojo apie dovaną.

Ūmiu būdu garsėjanti gražuolė atsisakė kalbėtis su prokurorais, pareiškusi, jog nerimauja dėl savo šeimos saugumo, todėl duoti parodymų ji buvo iškviesta su teismo šaukimu.

Ch.Tayloro advokatas Courtenay Griffithsas N.Cambell liudijimą pavadino "pigiu reklaminiu pasirodymu". Daugiau nei 200 žurnalistų iš įvairių šalių kreipėsi dėl akreditacijos į ketvirtadienio posėdį.

Tribunolas patenkino supermanekenės prašymą uždrausti žurnalistams fotografuoti, kaip ji atvyksta duoti parodymų ir kaip po to išvyksta.

Ch.Tayloras neigia turėjęs deimantų

Jie teigia, kad 1997-aisiais 62 metų Ch.Tayloro žmonės atnešė "kruviną deimantą" į N.Campbell kambarį po to, kai jiedu buvo supažindinti per kviestinius pietus, kuriuos organizavo tuometinis Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela.

Pasak prokurorų, Ch.Tayloras atsivežė deimantus į Pietų Afriką, kad juos "parduotų ar iškeistų į ginklus".

Ch.Tayloras, kuris kaltinamas siekęs "politinės ir fizinės Siera Leonės kontrolės, kad galėtų naudoti jos gausius gamtos išteklius... deimantus", paneigė šiuos kaltinimus.

Ch.Tayloro teismo procesas Hagoje prasidėjo 2007 metų birželį. Jam pareikšta vienuolika kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui dėl jo vaidmens 1991-2001 metais Siera Leonėje vykusiame pilietiniame kare, nusinešusiame apie 120 tūkst. gyvybių.