Karo meto radijo transliacijose buvo lengva atpažinti išskirtinį W. Churchillio balsą ir britų premjeras norėjo, kad taip ir liktų, todėl jo dantų protezai buvo pagaminti taip, kad jo šveplumas išliktų.

Dantų protezus pagamino jaunas dantų technikas Derekas Cudlippas. Po W. Churchillio mirties šie protezai atiteko dantų techniko šeimai. Kelis pastaruosius metus britų premjero dantų protezai gulėjo D.Cudlippo sūnaus stalčiuje. Dabar dantų techniko sūnus, teigdamas, kad W. Churchillio dantų protezai turėtų būti viešai eksponuojami, nusprendė juos parduoti aukcione.

Pasak dantų techniko sūnaus Nigelo Cudlippo, jo tėvo darbas buvo toks svarbus W. Churchilliui, kad britų premjeras net neleido jo tėvui eiti į karą. „Kai atėjo mano tėvo šaukimo į kariuomenę dokumentai, W. Churchillis pats juos suplėšė”, - teigė N. Cudlippas.

Pasak N. Cudlippo, W. Churchillis pasakė jo tėvui, kad jis bus daug naudingesnis kare, jei liks Londone ir taisys jo dantų protezus, kuriuos reikėjo nuolat taisyti.

„Kai būdavo supykęs, W. Churchillis išsitraukdavo savo dantų protezus ir sviesdavo juos per kambarį, - pasakojo N. Cudlippas. – Mano tėvas sakydavo, kad pagal tai, kaip toli jie nuskriedavo, jis galėdavo pasakyti, kaip vyksta karas”.

Vienintelis kitas W. Churchillio dantų protezų komplektas yra eksponuojamas Londono Karališkojo chirurgų koledžo muziejuje. Pasak muziejaus vadovės mokslo reikalams Jane Hughes, šie dantų protezai turėjo lemiamą reikšmę kariaujant. „Tai iš tikrųjų yra dantys, kurie išgelbėjo pasaulį, - teigė J. Hughes. - Be jų „kovokite su jais paplūdimiuose” niekada nebūtų skambėjęs taip pat”.

Neseniai Norfolke veikiantys aukcionų namai „Key Auctioneers” už 4,5 tūkst. svarų sterlingų (apie 18,6 tūkst. litų) pardavė pusiau surūkytus W. Churchillio cigarus. Pasak aukciono namų atstovo Andrew Bullocko, žmonės iš viso pasaulio domisi W. Churchillio dantų protezais.

„Mes niekada nesame matę tokio susidomėjimo jokiu mūsų parduotu daiktu. Mes įvertinome dantų protezus 4-5 tūkst. svarų sterlingų, bet nenustebčiau, jei jų kaina išaugtų dešimt kartų”, - teigė A. Bullockas.