Manoma, kad rinkimuose pasiekta pergalė padės perrinktam šalies vadovui įveikti konservatyviųjų islamistų pasipriešinimą jo reformoms.

Pasak vidaus reikalų ministerijos, iki šeštadienio vidurdienio 42 milijonus rinkėjų turinčio Irano rinkimų apylinkės suskaičiavo 13,3 milijono balsų, kurių dauguma palaikė reformistą Mohamedą Chatamį.

Jo stipriausias koservatyvus priešininkas, buvęs darbo ministras Ahmadas Tavakolis labai atsiliko, surinkęs vos 14,9 procento balsų. Trečias buvo gynybos ministras Ali Šamchanis su 2,5 procento balsų. Dar kiti septyni dešiniojo sparno kandidatai gavo maždaug po 1 procentą balsų.

Iš pradžių nenorėjęs balotiruotis į prezidento postą antrą kartą M.Chatamis vedė ryžtingą rinkimų kampaniją, žadėdamas liberalias socialines ir politines reformas, jo pradėtas prieš ketverius metus.

Nors kadencijos pradžioje šiam politikui neblogai sekėsi, nes Irane pagaliau buvo atsiradusi spaudos ir visuomeninio gyvenimo laisvė, šalies teismai laikėsi kietos politikos, kuri leido uždaryti daugiau kaip 40 laikraščių ir pasodinti į kalėjimą daug garsių žurnalistų ir intelektualų.

Nemažai prezidento sąjungininkų buvo pašalinti iš postų bei persekiojami, o dešimtys liberalių disidentų uždaryti į kalėjimus.

Nors ir turėdamas daugumos paramą parlamente, M.Chatamis skundėsi dėl menkų prezidento galių, kurių esą neužtenka norint pertvarkyti 22 metus gyvuojančią islamistinę šalį.

Tuo tarpu paprastai paskutinį žodį tariantis religinis vadovas ajatola Ali Chamenėjus kontroliuoja šalies ginkluotąsias pajėgas, skiria teismo pirmininką ir transliuotojų monopolijos vadovą.

Komentuodamas rinkimų Irane rezultatas, JAV Valstybės departamento atstovas spaudai teigė, kad didelis rinkėjų aktyvumas parodė, jog šalis, vienintelė visame pasaulyje atsisakanti oficialiai kalbėtis su Vašingtonu, trokšta pokyčių.