Vyriausybės ir parlamento laikraštis "Respublika" antradienį paskelbė ištraukas iš Rusijos opozicionieriaus Boriso Nemcovo pranešimo, nukreipto prieš premjerą Vladimirą Putiną, o ketvirtadienį, liepos 22 dienos vakarą, Minsko televizija parodys interviu su Latvijos prezidentu Valdžiu Zatleriu.

V.Zatleris atsakė į Baltarusijos "Agenstvo novostej" korespondento Dmitrijaus Kostino klausimus. D.Kostinas "pristato ketvirtadienį demokratijos ir suvereniteto gynimo nuo respublikos, kurioje neonacizmas tapo kertiniu valstybinės ideologijos akmeniu, "imperinių pasikėsinimų".
Neseniai Baltarusijos televizija parodė interviu su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, tada jis kalbėjosi su kitų "Agestvo novostej" korespondentu Denisu Kurjanovu.

Šaltinis Minske pareiškė nuomonę, kad Baltarusijos valstybinė agitacinė propaganda suteikia tribūną visiems Rusijai priešiškai nusiteikusiems buvusių sovietinių respublikų prezidentams.

Tuo tarpu laikraštyje "Respublika", kurį leidžia šalies ministrų taryba, pasirodė straipsnis "Kaimynai ekspertų akimis", kuriame cituojamas B.Nemcovo pranešimas "Putinas. Rezultatai. 10 metų".

Jame nesutaikomas Kremliaus kritikas įtikinamai įrodo, kad dabartinė Rusijos valdžia korumpuota iki pat aukščiausios viršūnės. Pačioje Rusijoje valdžia visaip mėgina trukdyti platinti šį dokumentą, išleistą milijoniniu tiražu, pažymi leidinys.

Prieš pranešimo citatas pateikiamas straipsnio autorės, "Respublika" žurnalistės Tatjanos Vladimirovos "įžanginis žodis".

"Deja, daugelis baisių dalykų tapo Rusijos visuomenėje norma. Beglobiai vaikai - tai norma, prasigėręs kaimas - tai norma, "vertingiausias" Rusijos liaudžiai veikėjas Romanas Abramovičius su savo dar viena super-puper jachta - tai taip pat norma, patinkanti Putino ir Medvedevo tandemui ", - rašo ji.

"Tikriausiai Rusijoje, kaip nė vienoje kitoje buvusioje sovietinėje respublikoje, po SSRS subyrėjimo išsigimė politinė viršūnė. Pavyzdžiui, tokia samprata kaip "socialinė apsauga" tapo jai archaizmu. Tačiau į avansceną išėjo kitos: "glamūras", "stogas", "ofšoras", "babkės", "oligarchas"... Turi babkių ir stogą - tu žmogus. Ne - tu niekas", - svarsto žurnalistė.

Rusijos žiniasklaida iš pradžių kirto A.Lukašenkai liepos 4 dieną, kai per NTV buvo parodytas pirmasis dokumentinis filmas apie Baltarusijos lyderį "Krikšto tėtušis" (Kriostnyj batka). Juostoje, kurioje kalbama apie opozicionierių žudymą Baltarusijoje, A.Lukašenkai faktiškai pateikiami kaltinimai nusikalstamu politinių priešininkų pašalinimu.

Laidoje "Nepaprastasis įvykis" buvo parodytas filmas apie keistą Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pavaduotojo Genadijaus Karpenkos mirtį. Filme taip pat aprašytos buvusio vidaus reikalų ministro, Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pavaduotojo Viktoro Gončiaro, žurnalisto Dmitrijaus Zavadskio, verslininko ir visuomenės veikėjo Anatolijaus Krasovskio pagrobimų ir nužudymų istorijos.

Filme taip pat buvo kalbama, kad Rusija davė milijardus A.Lukašenkos režimui remti. Buvo taip pat pateikti Baltarusijos prezidento žodžiai, kad jis giria Hitlerį ir ketina orientuotis į 1930 metų Vokietiją valstybinės santvarkos požiūriu.

Tuo pat metu A.Lukašenką ėmėsi demaskuoti ir kanalas anglų kalba "Russia Today", pavadinęs Baltarusijos lyderį "paskutiniu Europos diktatoriumi".
Pačioje Baltarusijoje NTV filmas nebuvo parodytas. Baltarusijos vadovybė ir diplomatai pareiškė, kad, jų nuomone, su filmu netiesiogiai yra susijusi Rusijos aukščiausia vadovybė.

Kaip mano politologai, tokie "juodieji viešieji ryšiai" susiję su artėjančiais Baltarusijos prezidento rinkimais, ir Rusijos valdžia daro užuominas, kad daugiau nebeketina remti A.Lukašenkos.

Liepos viduryje NTV vėl tarkavo A.Lukašenką, parodydama "Krikšto tėtušio" antrąją dalį: jam buvo primintas ryšys su Borisu Berezovskiu, derėjimasis su Rusija ir Vakarais ir nesantuokinis sūnus Kolia. Po to į informacinį karą įsijungė dar du Rusijos televizijos kanalai - "Pirmasis" ir "Rossija".

Pats A.Lukašenka įsitikinęs, kad jį kompromituojamą medžiagą užsakė kolegos Rusijoje.

"Aš žinau, kas šiuos nurodymus duoda, kas šiems procesams vadovauja", - pareiškė Baltarusijos prezidentas. Jis patikino, kad Baltarusija "neatsakys į purvą purvu", bet, kai bus laikas, atvers Rusijos žmogui akis, "jeigu jis ko nors nesupras".

"Matyt, mūsų skirtingi požiūriai ir sampratos, - konstatavo jis. Jie labai turtingi, visiškai apsirūpinę, supermilijardieriai. Ką aš su jais galiu kalbėti? Aš jiems svetimas žmogus...".

Tuo pat metu Rusijos spauda pažymi, kad po tiek televizijos siužetų, juodinančių A.Lukašenką, Rusijos politiniai lyderiai turi aiškiai ir viešai apibrėžti savo poziciją.

Jeigu politikai pratylės, tai ši informacinė kampanija bus tik įkandimas iš nuoskaudos be rimtų ketinimų.