Atvirame laiške D.Medvedevui organizacijos nariai rašo, kad Ramzano Kadyrovo pasisakymas per televiziją prieš "Memorial" aktyvistus liepos 3 dieną kelia grėsmę organizacijos veiklai Čečėnijoje ir kenkia Kremliaus pastangoms pradėti dialogą su regiono visuomene.

"Čečėnijos prezidento pareiškimas yra niekas kita, kaip tiesioginis ir akivaizdus grasinimas", - sakoma pilietinės visuomenės ir žmogaus teisių tarybos prie Rusijos prezidento pirmininkės Elos Pamfilovos laiške.

Laišką pasirašė 13 žmogaus teisių gynėjų, tarp jų Maskvos Helsinkio grupės (MHG) vadovė Liudmila Aleksejeva ir "Memorial" atstovė Svetlana Ganuškina.

R.Kadyrovas jau yra rengęs panašių "išpuolių", vienas tokių buvo prieš "Memorial" grupės Kaukaze aktyvistę Nataliją Estemirovą, kuris buvo surengtas prieš pat jos pagrobimą iš namų 2009 metų liepos 15 dieną ir nužudymą, rašoma laiške.

Toks viešas teisių gynėjų pasmerkimas suteikia teisę Čečėnijos saugumo pajėgoms naudoti smurtą prieš "Memorial" darbuotojus, rašo taryba.

Tuo tarpu žmogaus teisių gynėjai kaltina teisėsaugos organus, kad šie nebaudžia pagrobėjų ir smurtautojų Čečėnijoje.

"Mes labai nerimaujame dėl mūsų kolegų likimo. Viešas teisių gynėjų pavadinimas liaudies priešais, įstatymo priešais, valstybės priešais, gali privesti iki naujų tragiškų įvykių", - sakoma pareiškime.

Laiške prašoma, kad D.Medvedevas imtųsi veiksmų, garantuotų teisių gynėjų saugumą ir "neleistų valstybės struktūroms neteisėtai panaudoti prieš juos jėgą".

"Prašome jūsų įsikišti.... ir padaryti viską, kad Čečėnijos respublikos darbininkai, tarp jų ir "Memorialo" darbuotojai, būtų apsaugoti nuo grasinimo ir pareigūnų šmeižto", - rašoma laiške.

Įtampą didina grupės "Memorial" vadovui Olegui Orlovui pateikti kaltinimai šmeižtu.

Byla aktyvistui iškelta už tai, kad pernai jis paviešino savo įtarimus, jog Kremliaus palaikomas R.Kadyrovas yra kaltas dėl N.Estemirovos nužudymo.

Praėjusią savaitę, minint pirmąsias aktyvistės mirties metines, D.Medvedevas pareiškė, jog N.Estemirovos žudikas yra ieškomas tarptautiniu mastu. Taip prezidentas reagavo į Rusijai išreikštą kritiką, kad Maskva neskuba narplioti šio nusikaltimo.