Islamabade išlipęs iš lėktuvo A.B.Vajpayee paspaudė ranką ir apsikeitė keliais žodžiais su Pakistano ministru pirmininku Zarafullah Khan Jamali (Zafarula Chan Džamalis). Mažiau nei prieš dvejus metus abi branduolinį ginklą turinčios šalys buvo atsidūrusios ties karo riba.

Baigus groti šalių valstybinius himnus, abu lyderiai šypsojosi ir draugiškai šnekučiavosi, o paskui spaudė vienas kitam rankas ir mojavo susirinkusiems operatoriams bei fotografams.

Tai pirmasis A.B.Vajpayee vizitas į Pakistaną nuo 1999 metų - tąkart jis buvo atvykęs į Lahoro mieste vykusį viršūnių susitikimą. Po to abi šalys du kartus vos neįsivėlė į karą dėl ginčijamos Kašmyro teritorijos, plytinčios Himalajų regione.

2002 metais po išpuolio Indijos parlamente ties pasieniu buvo sutelktos milijoninės armijos pajėgos. Delis teigia, kad į parlamentą buvo įsiveržę Pakistano remiami kovotojai, Islamabadas šiuos kaltinimus neigia.

Galutinai santykiai atšilo pernai, kai A.B.Vajpayee paskelbė norintis taikos. Tačiau taikos procesas striginėjo tol, kol Pakistanas nepasisiūlė vienašališkai nutraukti ugnį ties ginčytinos teritorijos kontrolės linija. Minėtojo susitarimo laikomasi iki šiol.

A.B.Vajpayee į Islamabadą atvyko dalyvauti Pietų Azijos regioninio bendradarbiavimo asociacijos (SAARC) susitikime, kuris truks nuo sekmadienio iki antradienio.

Tikimasi, kad septynių SAARC šalių narių, tarp kurių taip pat yra Bangladešas, Butanas, Maldyvai, Nepalas ir Šri Lanka, vadovai pasirašys susitarimą dėl laisvosios prekybos zonos. Manoma, kad tai padės dar labiau sustiprinti Indijos ir Pakistano ryšius.