Tačiau, anot JAV pareigūno, joks sprendimas dėl apsikeitimo iki sulaikymų nebuvo priimtas, praneša BBC.

10 JAV sulaikytų rusų šnipų penktadienį Vienoje išmainyta į keturis rusus, nuteistus už šnipinėjimą Vakarams.

Šnipų tinklo bylos JAV eiga leidžia manyti, kad amerikiečių žvalgybos tarnybos rusų agentus sekė beveik dešimtmetį. JAV pareigūnai teigė, kad pirmą kartą detali informacija Baltiesiems rūmams apie tai pateikta vasarį.

Žvalgyba birželį nustatė, kad didžioji dalis agentų gali mėginti išvykti iš šalies.

Viena jų, 28 metų Anna Chapman, po priedanga dirbęs FTB agentas kelis kartus Manhetene įviliojo į kavinę, po ko, telefoninio pokalbio, kuris buvo perimtas, metu jai pranešta, kad jos priedanga galėjo būti atskleista ir kad ji turėtų išvykti iš JAV.

Birželio 11 dieną B. Obamai pranešta, kas yra tie agentai, ir kokie kaltinimai jiems gresia. Taip pat aptarta, kokį poveikį jų sulaikymas turėtų santykių su Rusija „perkrovimui“. Po savaitės B. Obama sukvietė Nacionalinio saugumo tarybą.

Baltųjų rūmų pareigūnų teigimu, B. Obama neužsiminė apie šią bylą Rusijos prezidentui Dmirijui Medvedevui. Agentai sulaikyti praėjus trim dienoms po to, kai Rusijos vadovas išvyko.

Prieš agentus surinkti duomenys paimti iš Niujorke laikytos bylos ir buvo nuolat atnaujinami, kad prireikus būtų galima juos panaudoti.

Baltųjų rūmų pareigūnai tvirtina, kad agentai sulaikyti ne tam, kad būtų galima juos išmainyti. Tačiau tam tikru metu prezidentas patvirtino, kad geriau juos iškeisti nei laikyti kalėjime JAV.

Įvykiai sparčiai rutuliojosi ir po sulaikymų. Kiekvieną ankstyvą rytą rengtos vaizdo konferencijos, kuriose dalyvavo CŽV, FTB, teisingumo ir valstybės departamentų pareigūnai.

CŽV vadovas Leonas Panetta skubiai pasakė Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovui Michalui Fradkovui pavardes keturių žmonių, kurių paleidimo pageidavo JAV.

JAV pareigūnų teigimu, jie abu iki liepos 4 dienos, praėjus mažiau nei savaitei po sulaikymų, susitarė dėl apsikeitimo detalių. Pareigūnai tvirtina, kad paleisti daugiau asmenų Maskvos nebuvo prašoma.

Vienos iš agentų, Vicky Pelaez, advokatas Johnas Rodriguezas prieš pat apsikeitimą atskleidė, kaip vykusiose derybose dalyvavo Rusijos pareigūnai. Anot jo, jo klientei pasiūlyta kas mėnesį mokėti 2 tūkst. JAV dolerių, suteikti gyvenamą vietą Maskvoje ir pasirūpinti kelionės dokumentais ir vizomis jai ir jos vaikams.

Anot M. Rodriguezo, jo klientei buvo duotos 24 val. apsispręsti, ar priimti „viskas arba nieko“ pasiūlymą – Maskva arba kalėjimas JAV.

10 Rusijos agentų penktadienį buvo deportuoti iš JAV. Jie atskraidinti į Vieną, kur juos pasitiko 4 dėl šnipinėjimo nuteistus asmenis gabenantis rusų lėktuvas.

Rusijos agentai nugabenti į Maskvą. Du iš keturių iškeistųjų agentų nugabenti į Jungtinę Karalystę, likę du nuskraidinti į Vašingtoną.