Pasak apžvalgininkų, penktadienį į Afganistano sostinę atvykusio generolo laukia sunki užduotis: užtikrinti taiką ir garbingą su Talibanu kovojančių karių išvedimą.

Nušalintą JAV generolą Stanley McChrystalą pakeitęs D.Petraeusas sakė, kad jau beveik devynerius metus vykstantis karas Afganistane tikriausiai taps dar įnirtingesnis, prieš sulaukiant kokio nors reikšmingo padėties pagerėjimo.

Generolas atvyko tuo metu, kai žuvusiųjų skaičius tarp JAV ir NATO vadovaujamų karių pasiekė rekordinį lygį, suintensyvėjus kovoms Afganistane. Taip pat kyla klausimų, ar išmintinga skirti milžiniškas lėšas ir žmonių išteklius karui, kuris gali būti pralaimėtas.

Karinę uniformą su apdovanojimų ženklais vilkintis generolas kartu su JAV ambasadoriumi liepos 4 dieną minimos šventės išvakarėse priėmė apie 1 700 Jungtinių Valstijų diplomatų ir svečių pievelėje, esančioje dideliame JAV ambasados komplekse Kabule.

Generolas paragino bendromis pastangomis siekti karo pabaigos.

„...Mes turime pasiekti pastangų ir bendro tikslo vienybę. Civiliai ir kariškiai, afganai ir tarptautininkai, mes vienos komandos nariai, turintys vieną misiją", - kalbėjo D.Petraeusas ir pridūrė, kad siekiant šio svarbaus tikslo bendradarbiavimas tiesiog privalomas.

"Jūsų sėkmė yra mūsų sėkmė", - sakė jis aukštiems Afganistano asmenims.

D.Petraeuso paskyrimą vadovauti Afganistane dislokuotiems 140 tūkst. JAV ir NATO karių pasveikino vietos pareigūnai, tarp jų prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus), kurį Vakarų šalys laiko vis mažiau patikimu politiku.

Tačiau analitikai ragina D.Petraeusą nedelsiant imtis veiksmų, kurie padėtų pasiekti persilaužimą kare, įstrigusiame dėl stipraus talibų kovotojų pasipriešinimo.

„Petraeusas privalo pakeisti esminę karo su Talibanu strategiją, - Afganistano parlamento narys Ahmadas Behzadas sakė naujienų agentūrai AFP. - Užsienio pajėgų vadovybės pasikeitimas bus veiksmingas tik tuo atveju, jeigu pamatysime rimtesnių žingsnių prieš teroristus."

Nors JAV prezidentas Barackas Obama ir pats D.Petraeusas tvirtina, kad vadovybės pasikeitimas nereiškia, jog bus pakeista karo strategija, generolas jau užsiminė apie kai kurias planuojamas permainas.

Kariai skundėsi, kad S.McChrystalo „drąsaus suvaržymo" principas, pagal kurį siekiama kiek įmanoma sumažinti civilių gyventojų aukų, nesuteikia jiems galimybės tinkamai apsiginti, todėl pagausėjo karių žūties atvejų.

Birželį iš viso žuvo 102 užsieniečiai kariai - beveik triskart daugiau negu gegužę. Ankstesnis daugiausiai karių gyvybių mėnuo buvo praeitų metų rugpjūtis, per kurį žuvo 77 užsieniečiai kariai.

Šiemet Afganistane žuvo jau daugiau nei 320 užsienio karių. Palyginimui, per visus praeitus metus žuvo 520 karių. Vėliausia auka tapo vienas britų karys, žuvęs ketvirtadienį.