Garso įrašą transliavo televizijos stotis "Al Arabiya". Jame, kaip teigiama, skamba teroristų tinklo "Al Qaeda" vadeivos balsas, kritikuojantis arabų šalių vyriausybių žingsnius parlamentinio atstovavimo ir demokratijos link.

Garsajuostės senumą išduoda ir tai, jog kalbėtojas neužsimena apie kokius nors specifinius įvykius, nutikusius po rugsėjo, kai atsistatydino palestiniečių ministras pirmininkas Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

Pasak CŽV pareigūno, atrodo, kad ši garsajuostė veikiausiai jau buvo transliuota anksčiau. "Atrodo, kad tai, ką transliavo "Al Arabiya", buvo transliuota spalį", - Vašingtone naujienų agentūrai "Reuters" teigė pareigūnas.

Persijos įlankos regioną analizuojantys specialistai sako, kad tai gali būti pakoreguota spalio 18 dienos kreipimosi versija, papildyta keliomis senomis kalbomis, kurios taip pat priskiriamos Osamai bin Ladenui. Spalio 18 d. kreipimąsi paskelbė kita palydovinė arabų televizijos stotis "Al Jazeera".

"Al Arabiya" atsisakė paaiškinti, kaip gavo šį įrašą.

Anksčiau "Al Arabiya" ir "Al Jazeera" yra transliavusios panašaus turinio pareiškimų, kurie, kaip buvo teigiama, yra O.bin Ladeno. CŽV tvirtina, kad kai kurie šių įrašų pasirodė esą autentiški.

Nors vėliausioje garsajuostėje kai kurie posakiai kartojami iš ankstesnių įrašų, didžioji dalis juostoje skelbiamos medžiagos yra nauja.

SENA RETORIKA?

"(Balsai) Irake, kaip prieš tai Palestinoje, Egipte, Jordane, Jemene ir kitur, ragina taikiai ir demokratiškai spręsti santykius su atskalūniškomis vyriausybėmis", - sako jis, turėdamas omenyje Vakarus.

"Mes turime suvokti šio žeminančio, klaidingo kelio, kuris prieštarauja Dievo įstatymui, rimtumą... Tie, kurie įstojo į "stabmeldžių asamblėją" - įstatymus leidžiančias asamblėjas - atsimetė nuo islamo", - teigia balsas garsajuostėje.

"Jie daro didžiulę klaidą. Dievas žino, kad islamas neturi nieko bendra su jų veiksmais. Islamas yra Dievo religija, o įstatymus leidžiančios asamblėjos yra "neišmanymo amžiaus" religija", - pridūrė jis. "Neišmanymo amžius" yra musulmoniškas terminas, kuriuo apibūdinamas laikmetis iki islamo atsiradimo.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) yra sakęs, kad JAV karas Irake būsiąs sudėtinė Artimųjų Rytų demokratėjimo dalis. Autokratiškos vyriausybės šiame regione jau seniai nieko nestebina, o arabų ir Izraelio konfliktas užgožė raginimus imtis reformų.

Tačiau daugelis arabų ir musulmonų invaziją į Iraką vertina kaip priemonę, kurios buvo imtasi siekiant pasitarnauti Vašingtono sąjungininko Izraelio naudai.

"Bet kuri Amerikos sudaryta vyriausybė yra agentų ir išdavikų vyriausybė", - teigia balsas garsajuostėje. Omenyje turimos trumpai gyvavusios Afganistano lyderio Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) ir palestiniečių premjero M.Abbaso vyriausybės.

Saudo Arabijoje gimusį O.bin Ladeną JAV pajėgos intensyviai gaudo nuo 2001 metų rugsėjo 11 dienos, kuomet Amerikos miestuose buvo įvykdyti keli teroro išpuoliai, dėl kurių Vašingtonas verčia kaltę "Al Qaedai".

Manoma, kad O.bin Ladenas ir Aymanas al-Zawahri (Aimanas Zavaris) - dešinioji jo ranka, Egipte veikiančios "Al-Jihad" atšakos vadeiva, - slapstosi kalnuotame Afganistano ir Pakistano pasienio regione, tačiau neaišku, ar jiedu yra kartu.

Penktadienį "Al Jazeera" paskelbė antrojo pagal rangą "Al Qaeda" vadeivos A.al-Zawahri garsajuostę, kurioje jis teigia, kad jo grupė persekioja amerikiečius visur kur, įskaitant ir Jungtines Valstijas.

Kaip Vašingtone sakė CŽV pareigūnas, techninė garsajuostės analizė rodo, kad "labai panašu", jog įrašas yra tikras.

Baltieji rūmai penktadienį pranešė įspėję apsaugos darbuotojus neprarasti budrumo ir per Kalėdų šventes būti pasirengus galimiems teroro išpuoliams.

Europos Sąjungos policijos agentūra "Europol" teigia, kad Europoje labai aktyviai veikia su "Al Qaeda" siejamos grupuotės, o Senasis žemynas laikomas galimu jų taikiniu.