Įtariamasis, kuris veikė prisidengęs suklastota Juano Lazaro tapatybe, taip pat atskleidė, kad jo žmona - iš Peru kilusi žurnalistė Vicky Pelaez - keliskart vyko į Pietų Ameriką perduoti surinktos informacijos jųdviejų viršininkams iš Rusijos.

Minėti asmenys yra vieni iš 11 įtariamų "giliai užsikonspiravusių" agentų, kurie kaltinami mėginę infiltruotis į JAV politiką formuojančius sluoksnius ir teikti informaciją Maskvai.

Ši Šaltojo karo laikus primenanti šnipinėjimo byla gali pakenkti santykių „perkrovimui“, kurio pastaruoju metu siekė abi supervalstybės.

Prokuroras Preetas Bharara pranešė apie neįprastą J.Lazaro prisipažinimą laiške teisėjui Ronaldui Ellisui, ragindamas jį nepadaryti tos pačios klaidos kaip vienas Kipro teismas, kuris paleido už užstatą vieną iš pagrindinių įtariamų konspiratorių, o pastarasis paspruko.

"Ilgame po suėmimo padarytame pranešime", nepasinaudojęs vadinamosiomis Mirandos teisėmis neliudyti prieš save, J.Lazaro pareiškė, kad nėra kilęs iš Urugvajaus ir kad šis vardas nėra jo tikrasis, nors savo tikrosios tapatybės suimtasis neatskleidė.

Jis apstulbino tyrėjus, pareiškęs, kad "myli savo sūnų, tačiau nesulaužytų savo ištikimybės "Tarnybai" netgi dėl savo sūnaus", sakoma prokuroro laiške.

J.Lazaras turėjo omenyje Rusijos užsienio žvalgybos tarnybą (UŽT), kuri yra Sovietų Sąjungos laikų slaptosios tarnybos KGB įpėdinė.

Žmoną paleido už užstatą

Niujorke federalinio teismo teisėjas R. Ellisas sakė, kad iš Peru kilusiai, tačiau JAV pilietybę turinčiai žurnalistei Vicky Pelaez gali būti skirtas namų areštas, kurio metu ji privalėtų nešioti buvimo vietą rodantį prietaisą. Tačiau prieš tai už ją turėtų būti sumokėtas 250 tūkst. dolerių užstatas, tarp jų 10 tūkst. dolerių - grynaisiais pinigais.

V.Pelaez "tikriausiai nėra apmokyta agentė", pareiškė R.Ellis, pastebėjęs, kad "jos tapatybė tikra ir ji yra JAV pilietė; ji turi paskatų likti šalyje".

Prie teismo rūmų ketvirtadienį susirinko daugiau nei 20 V.Pelaez palaikančių protestuotojų, kurie tvirtino, jog ši moteris nekalta.

"Vulgaru ir siaubinga, kaip jie pasielgė (ją suimdami)", - sakė 54 metų Amy Velez, pažinojusi J.Pelaez, kai ši dirbo Niujorke ispanų kalba leidžiamame laikraštyje "La Prensa".

9 areštas pratęstas

Tačiau teisėjas atidėjo sprendimą dėl V.Pelaez vyro J.Lazaro.

Dviem kitiems įtariamiesiems - Richardui Murphy ir Cynthiai Murphy R.Ellisas pratęsė kardomąjį areštą, sakydamas, kad "vyriausybė pateikė stiprių įkalčių" prieš šią porą.

Šie asmenys buvo vieni iš dešimties įtariamų Jungtinėse Valstijose veikusių Rusijos slaptųjų agentų, kuriuos prieš kelias dienas suėmė JAV teisėsaugos pareigūnai.

Sutuoktiniams Murphy, kurie praeitą sekmadienį buvo suimti Naujajame Džersyje, preliminarus teismo posėdis buvo paskirtas liepos 27 dieną.

Tuo tarpu Virdžinijoje teismas nutarė iki penktadienio nesvarstyti galimybės paleisti už užstatą įtariamuosius Michaelą Zottoli, Patricią Mills ir Michailą Semenką. Taip buvo nuspręsta paprašius jų advokatams, kurie pareiškė turintys naujos informacijos.

Bostone teisėja Jennifer Boal skyrė kardomąjį areštą Donaldui Heathfieldui ir Tracey Foley  bent iki kito teismo posėdžio liepos 16 dieną. Taip pat įvyko pasitarimas už uždarų durų, kuriame buvo sprendžiami šios poros 16 ir 20 metų sūnų globos klausimai.

Kai D.Heathfieldas ir T.Foley buvo atvesti į teismo salę su uždėtais antrankiais ir vilkintys kalinių uniformas, jųdviejų vaikai pamojavo motinai, kuri atsakė šypsena. Poros advokatas paprašė, kad sūnų globos klausimai būtų aptarti ne per teismo posėdį.

Įtariamiesiems teisme buvo pareikšti kaltinimai dėl dalyvavimo Kremliaus slaptųjų agentų tinkle.

Ši įtariamų "giliai užsikonspiravusių" agentų, kaltinamų mėginus infiltruotis į JAV politiką formuojančius sluoksnius, byla atgaivino prisiminimus apie Šaltojo karo laikų priešiškumą. Jų kaltinamajame dokumente minimos suklastotos tapatybės, paslėptos pinigų sumos ir slaptos vaizdo kameros.

Jungtinėse Valstijose iš viso suimta dešimt įtariamų šio šnipų tinklo narių, iš kurių devyni ketvirtadienį stojo prieš teismą.

28 metų verslininkė iš Rusijos Anna Chapman pasirodė Niujorko federaliniame teisme pirmadienį. Jai buvo skirtas kardomasis areštas be teisės būti paleistai už užstatą.

Kipro teisėsauga buvo sulaikiusi vienuoliktą įtariamąjį Christopherį Robertą Metsosą, tačiau šis dingo, kai buvo paleistas už užstatą.