Popiežiškosios teisingumo ir taikos tarybos pirmininkas arkivyskupas, buvęs popiežiaus pasiuntinys Jungtinėse Tautose (JT) Renato Martino (Renatas Martinas) per spaudos konferenciją sakė, kad būtų naivu tikėtis, jog buvusio Irako prezidento suėmimas atlygins žalą, padarytą Irako karo, kuriam priešinosi Šventasis Sostas.

"Man skaudu matyti, kaip sugniuždytas tas žmogus. Kariškiai apžiūrinėja jo dantis taip, lyg jis būtų koks gyvulys. Tuos vaizdus jie galėjo pasilaikyti sau", - sakė jis.

"Matydamas jį tokį, tragediją išgyvenantį žmogų, nepaisant visos sunkios jo kaltės naštos aš vis tik jaučiu jam užuojautą", - sakė R.Martino, kalbėdamas apie Saddamo Husseino suėmimą.

Arkivyskupas kalbėjo apie JAV kariuomenės išplatintą filmuotą medžiagą, kurioje rodoma, kaip medikai po suėmimo apžiūri purviną, susivėlusį ir barzda apaugusį Saddamą Husseiną, kuris šeštadienį buvo rastas besislapstantis duobėje.

R.Martino buvo vienas Vatikano hierarchų, kategoriškai pasisakiusių prieš JAV vadovaujamą karą Irake.

"Tiesa, kad mes turime džiaugtis šiuo suėmimu, nes jis buvo būtinas... Tikimės, kad jis neturės rimtų neigiamų pasekmių", - sakė R.Martino ir pridūrė: "Tačiau tai dar nėra absoliutus Artimųjų Rytų problemų sprendimas".

Pasak R.Martino, Vatikanas tikisi, jog Saddamo Husseino suėmimas gali pasitarnauti Irako taikos ir demokratijos labui.